livios logo

6 op 10 Belgen verwarmen met verouderde ketel

ATTB, de Belgische vereniging van leveranciers van verwarmingsmateriaal, stelt vast dat de vervanging van oude ketels erg traag verloopt. 6 op 10 Belgen verwarmen nog steeds met een verouderde olie- of gasketel. Hierdoor blijven woningen te veel CO2 uitstoten. “De overheid moet dringend ingrijpen zodat alle oude ketels in ons land zo spoedig mogelijk vervangen worden”, aldus ATTB.

6 op 10 Belgen verwarmen nog steeds met een verouderde olie- of gasketel. Hierdoor blijven woningen te veel CO2 uitstoten.

Foto Getty Images
  

De verkoop van stookolieketels daalde in 2018, terwijl die van gaswandketels steeg. Warmtepompen en warmtepompboilers werden iets meer verkocht, maar vertegenwoordigen nog altijd maar een klein deel van de markt. Zonneboilers zijn minder populair ondanks hun vele voordelen. Deze oplossing wordt vaak over het hoofd gezien omdat een zonneboiler nog niet correct zou beoordeeld worden bij de EPB-berekening en omdat men meestal de voorkeur geeft aan zonnepanelen.

Premies: stap in de goede richting

De nieuwe premie voor warmtepompboilers die vanaf 1 januari werd ingevoerd is al een stap in de goede richting.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

Van een echte transitie naar meer energiezuinige verwarmingstoestellen en meer hernieuwbare energie is nog geen sprake volgens ATTB. Willen we de klimaatdoelstellingen van 2020, 2030 en 2050 halen? Dan moeten we nog grote stappen vooruit zetten. De nieuwe premie voor warmtepompboilers die vanaf 1 januari werd ingevoerd is al een stap in de goede richting. Ook voor warmtepompen en zonneboilers kan je een premie aanvragen.

Tip: (ver)bouwplannen? Via onze Premielinker weet je meteen voor welke premies jij in aanmerking komt.

Langetermijnvisie nodig

Volgens ATTB blijven mensen twijfelen om te investeren in duurzame energie. Daarom moet er snel duidelijkheid komen over de kernuitstap en is er een langetermijnvisie nodig voor 2030 en 2050. Daarnaast pleit de verwarmingssector voor een lastenverschuiving van elektriciteit naar fossiele brandstoffen. In 2018 kostte elektriciteit 5,7 keer meer dan gas. Terwijl in 2017 de groene taxshift werd voorgesteld waarbij er meer belastingen geheven zouden worden op fossiele brandstoffen dan op elektriciteit. De sector vraagt ook meer aandacht voor warmtekrachtkoppelingen (WKK) en brandstofceltechnologie. WKK zorgt al voor 20% van de elektriciteitsproductie in ons land.

Meer weten? Lees hier alles over hernieuwbare energie.

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/6-op-10-belgen-verwarmen-met-verouderde-ketel/