Optimaal verwarmen: hoe kies je de juiste slimme thermostaat?

Een thermostaat van hetzelfde merk als je ketel of niet? Bedraad of draadloos? Niet eenvoudig om je mening te vormen als je een slimme thermostaat moet kiezen! Met welke criteria rekening houden om het juiste model te kiezen?

Er komen steeds meer slimme thermostaten op de markt, maar sommige zijn nog 'slimmer' dan andere. Ze kunnen onder andere de productie van je zonnepanelen in kaart brengen of je adviseren over de manier waarop je toestellen zo energie-efficiënt mogelijk maakt. Hier volgen de criteria om de beste keuze te maken.

Is mijn verwarmingssysteem compatibel ?

Dat is de eerste vraag, want niet alle slimme thermostaten zijn compatibel met elk verwarmingssysteem: gas, stookolie, pellets/hout, elektriciteit of een warmtepomp. Sommige thermostaten werken met On/Off-ketels, andere met modulerende OpenTherm-ketels. Soms met een enkel circuit, soms met een dubbel circuit. Je doet er dus goed aan je vooraf te informeren vooraleer ze te kopen!

Ik wil mijn verwarming vanop afstand aansturen

Een app is een must voor een slimme thermostaat. Deze tool laat je toe om de temperatuur te programmeren, maar voorziet eveneens een standaard weekprogramma in functie van jouw tijdsbesteding. Let hiermee op want sommige thermostaten zijn een stuk makkelijker te programmeren dan andere. Met de app van de thermostaat kan je instructies geven waar je je ook bevindt en op eender welk moment de gewenste temperatuur bekomen. We onderscheiden 5 gouden regels om je thermostaat perfect af te stellen.

Ik wil mijn verbruik (of mijn zonneproductie) volgen

Sommige slimme thermostaten kunnen heel wat meer dan enkel de temperatuur regelen. Zo kunnen ze je energie- en waterverbruik vergelijken en dit wel meteen. Zo kan je per uur, per dag of per week  je verbruik beter controleren en je energiefacturen verminderen. Indien je zonnepanelen hebt, kunnen sommige slimme thermostaten je zonneproductie in kaart brengen.

Mijn thermostaat moet slim zijn en mijn gewoonten aanleren

De meeste van deze thermostaten zijn 'zelflerend'. Dat kan 2 zaken betekenen: ofwel leert de thermostaat je huis en je gewoonten kennen. Hiertegenover kan de thermostaat ook je huis 'observeren' door middel van een bewegingssensor, de locatiegegevens van je smartphone of een temperatuursensor; waarna hij zich vervolgens aanpast. Bij de eerste functie is er zelfs een thermostaat die leert hoe snel je huis opwarmt, afkoelt en zelf beslist wanneer hij de verwarming aan of uit moet zetten.

Ik zou graag hebben dat mijn huis intelligenter was

De slimme thermostaat kan ook het zenuwcentrum worden van je (toekomstige) slimme woning. Je kan hiermee ook je lampen en elektrische toestellen aansturen via een systeem van slimme stekkers. Je kan bovendien ook de weersvoorspellingen volgen en ontdekken of er een waterlek is of je elektrisch toestel teveel verbruikt.…? Denk aan alle mogelijke 'slimme' extensies op het moment dat je moet kiezen.

Zeker zijn van de installatieservice

Veel verkopers of gebruiksaanwijzingen zullen je verzekeren dat de installatie makkelijk is en dat de tussenkomst van een verwarmingsinstallateur overbodig is. Het is nochtans niet zo eenvoudig, zorg dus voor de nodige service bij de installatie. Pas dan ben je zeker dat je thermostaat perfect zal werken, om het even of hij bedraad of draadloos is.

In samenwerking met Engie 

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media