livios logo

Besparingstips voor je verwarming

Efficiënter verwarmen en goed gebruik maken van de installatie, kost weinig moeite. Het verlaagt de energierekening en is goed voor de veiligheid in huis.

Ketelkeuze

Alles begint bij het kiezen van de juiste cv-ketel. De afgelopen tien jaar is het rendement aanzienlijk verbeterd. Bij verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan twintig jaar doe je er sowieso goed aan om deze te vervangen, door bijvoorbeeld een condensatieketel. Daarnaast zijn er nog verschillende verwarmingsopties. Een volwaardig milieuvriendelijk alternatief is de warmtepomp.

app domotica slimme thermostaat verwarming

Foto Viessmann Belgium bvba
  

thermostaat verwarming regelaar QSENSE

Foto Remeha
  

geothermische warmtepomp verwarming berging wasplaats

Foto De Dietrich
  

verwarming radiator aster met blower grijs elektrische verwarming

Foto Vasco
  

Energiebesparende tips

 • Thermostaat
  Bespaar ongeveer een tiende van de energie door 's nachts de thermostaat op 13 tot 15°C te zetten of zelfs volledig uit te schakelen. Het is een misverstand dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat opwarmen veel extra energie zou kosten. Dit geldt niet voor warmtepompen door de traagheid van dergelijke systemen.
 • Verwarmingsketel
  Wacht niet te lang met het vervangen van je verwarmingsketel. Vanaf 15 jaar neemt het rendement al flink af. Installaties ouder dan 20 jaar zijn allesbehalve energiezuinig. Het bedrag dat je daarvoor moet neertellen, win je terug dankzij een lager verbruik én fiscale premies van de overheid.
 • Onderhoud installatie
  Laat je verwarmingsinstallatie geregeld onderhouden.
 • Stookinstallatie
  Bij vervanging van de stookinstallatie kan je het best kiezen voor een hoogrendementsketel of een condensatieketel (denk aan subsidies) op stookolie of aardgas.
 • Elektrische verwarming
  Elektrische verwarming wordt afgeraden omdat het te energieverslindend is.
 • Aangepaste verwarmingsinstallatie
  Kies een verwarmingsinstallatie die aangepast is aan de behoefte van de woning. Een te zware installatie heeft geen zin, aangezien die zorgt voor rendementsverlies. De ervaring leert dat de meeste verwarmingsinstallaties nog steeds te zwaar zijn. Een goede installateur informeert naar het isolatieniveau van je woning.
 • Kamerthermostaat
  Door middel van een kamerthermostaat met tijdinstelling en thermostatische kranen op elke radiator kan je zorgen voor een aangepaste temperatuur in elke ruimte. Zo verbruik je niet meer energie dan nodig.
 • Reflecterende radiatorfolie
  Achter de radiatoren kan je een reflecterende radiatorfolie bevestigen. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur zou verdwijnen. 
 • Verwarming tijdig uitzetten
  Zet de verwarming een uur of halfuurtje voor je gaat slapen al uit. Dit levert snel een besparing van 7% op.
 • Rolluiken en gordijnen sluiten
  Ook het sluiten van rolluiken en gordijnen doen je energie besparen.
 • Lege kamers
  Schakel de verwarming uit in kamers waar niemand aanwezig is.

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/besparingstips-voor-je-verwarming/