livios logo

De grootste fouten bij aankoop van een cv-ketel

Ga je een cv-ketel kopen? Wij zetten alvast vier misverstanden recht, zodat je een goede keuze kan maken.

1. Het vermogen van een nieuwe ketel mag hetzelfde zijn als mijn oude stookketel.

Cerasmartmodul junkers

Foto Junkers
  

condensatieketel

Foto Fluvius
  

Meestal niet. Te veel mensen trappen in de val van de overdimensionering als ze een ketel vervangen. Gevolg: een overgedimensioneerde ketel werkt zeer weinig, moet dikwijls weer opstarten en staat veel stil. Voor het vervangen van een ketel kan je je baseren op de ervaring van je jaarlijks verbruik. Het verwarmingseizoen in ons land duurt ongeveer 225 dagen of 5.000 uur. Een goed gedimensioneerde ketel werkt gemiddeld 30 % van het seizoen, dus ongeveer 1.500 uur per jaar.

Als je met stookolie verwarmt, moet je weten dat 1 l stookolie ongeveer 10 kWh warmte produceert. Als het jaarverbruik 2.500 l is, dan is het ideale vermogen: 25.000 kWh/1500 = 16,7 kW. Opgelet: deze berekening geldt enkel voor verwarming en niet als je ook sanitair warm water moet produceren. Dan is het aangewezen om het ideale vermogen iets hoger te leggen.

2. Ik heb een nieuwe zuinige stookketel, maar ik investeer niet in een weersafhankelijke regeling. Dat werkt toch niet.

Tal van ketels houden constant een bepaalde temperatuur aan. Gevolg: deze ketels slaan aan bij het minste warmteverlies om opnieuw de gewenste temperatuur te bereiken, 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Nochtans heb je tijdens 60 % van het stookseizoen die hoge constante temperatuur niet nodig. Een weersafhankelijke regeling (soms ook klimaatregeling genoemd) stemt de werkingstemperatuur van de ketel af op de werkelijke behoeften, afhankelijk van de buitentemperatuur.

Het systeem biedt de mogelijkheid om de temperatuur van de ketel te verlagen, verliezen te beperken en bijgevolg minder te verbruiken. De buitenvoeler van zo’n regeling moet wel correct geplaatst worden. Aangewezen is een hoogte van 2,5 m op de noordelijke of noordwestelijke gevel.

3. Het onderhoud van een stookketel kost alleen maar geld.

Alle cv-ketels hebben nood aan een regelmatig onderhoud. Onderhoud is niet alleen ‘reinigen’ van de ketel, maar ook ervoor zorgen dat de ketel terug zijn maximum verbrandingsrendement haalt. Een perfecte afstelling verlaagt het verbruik en de CO2-uitstoot. De uitgave voor een jaarlijks onderhoud is bovendien voor 40 % fiscaal aftrekbaar.

4. Ik heb al veel gedaan om te besparen. Ik heb een kamerthermostaat in de woonkamer en ook thermostatische kranen in de woonruimte en andere kamers.

Opgelet met het plaatsen van thermostatische kranen. Als je een kamerthermostaat hebt in de woonruimte zet je best geen thermostatische kranen op de radiatoren in diezelfde ruimte, want beide systemen kunnen elkaar tegenwerken. Als je de kamerthermostaat hoger zet, vraag je warmte en de stookketel begint te werken, de thermostatische kranen gaan de warmte door de radiatoren sturen en de warmteafgifte van de radiatoren begint.

Als een bepaalde temperatuur wordt gemeten door de thermostatische kraan, gaat hij de radiator afsluiten. Maar je vraagt nog steeds warmte met de kamerthermostaat. Gevolg: veel onnodig starten en stilstand van de ketel en een zeer hoog verbruik! Oplossing: heb je in de woonruimte een kamerthermostaat, plaats dan gewone radiatorkranen in deze ruimte. In alle andere ruimtes voorzie je wel thermostatische kranen.
Heb je geen kamerthermostaat in de woonruimte en werkt de ketel met een weersafhankelijke regeling, plaats dan in alle ruimtes thermostatische kranen.

Dit artikel komt tot stand met de medewerking van Informazout.

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/de-grootste-fouten-bij-aankoop-van-een-cv-ketel/