livios logo

Europese eisen voor cv-ketels

De Ecodesign-richtlijn legt het minimumrendement van cv-ketels op 86 %. Alleen condensatietechnologie voldoet aan die eis. Alles wat je moet weten in drie vragen.

Wat is Ecodesign?

Met de Ecodesign-richtlijn wil Europa het rendement van verwarmingsinstallaties optrekken en de CO2-uitstoot verminderen. Inzet? De klimaatdoelstellingen 2020.

Alleen cv-ketels met een minimumrendement van 86 % mogen nog worden verkocht. Dat zorgt in de praktijk voor een doorbraak van condensatietechnologie.

Hoe werkt het in de praktijk?

In de EU mogen nog enkel verwarmingstoestellen op de markt verschijnen die voldoen aan de Europese eisen. Om de consument nog beter te informeren, introduceerde Europa ook energielabels. Op productieniveau én voor de volledige installatie.

Voorbeeld van een productlabel van een gascondensatieketel. Voor verwarming scoort het toestel klasse A, voor warm water klasse B.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

De richtlijn geldt alleen voor nieuwe verwarmingstoestellen. Je bent dus niet verplicht om je bestaande installatie te vervangen.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Productlabels

Alle verwarmingstoestellen krijgen een productlabel, van G tot A++. Zo beoordeel je de energieprestaties van een nieuwe cv-ketel, zonneboiler of warmtepomp in één oogopslag

Het productlabel deelt installaties in volgens hun seizoensgebonden energie-efficiëntie. En geeft informatie over de functie (verwarming en/of warm water), het geluidsniveau, de warmteafgifte en de regeling.

Pakketlabels

Verwarmingsinstallaties die verschillende toestellen combineren (bijvoorbeeld een condensatieketel met thermische zonnecollectoren) krijgen een pakketlabel.

Het is aan je installateur om de verschillende toestellen samen in rekening te brengen. Hierbij krijgt hij hulp van fabrikanten en verdelers.

Welke impact heeft Ecodesign op mij?

De richtlijn geldt alleen voor nieuwe verwarmingstoestellen. Je bent dus niet verplicht om je bestaande installatie te vervangen.

Maar áls je investeert in een nieuwe cv-ketel, ben je dankzij Ecodesign wel zeker van een minimumrendement.

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/europese-eisen-voor-cv-ketels/