livios logo

Gietijzeren radiatoren combineren oude charme met hedendaagse techniek

Foto
  

Foto
  

Foto
  

Foto
  

Foto
  

Gietijzeren radiatoren zorgen niet alleen voor warmte, maar ook voor uitstraling in een woning. Toch is niet iedereen overtuigd van de prestaties van de gerecupereerde warmtelichamen. Gunther Mellebeek van Classic Comfort argumenteert wanneer gietijzeren radiatoren wel een goed idee kunnen zijn.

Hoe moeten we de prestaties van gerecupereerde gietijzeren radiatoren inschatten?

Gunther Mellebeek: “De prestaties van gietijzeren radiatoren zijn veel beter dan die van plaatstalen radiatoren of convectoren. Het duurt weliswaar enkele minuten langer voordat ze warm zijn, maar ze blijven uren langer warm dan andere radiatoren nadat de thermostaat is afgeslagen. Hierdoor duurt het veel langer voordat de verwarming terug aanslaat. Het resultaat weerspiegelt zich in een grote daling van je verbruik. Van onze klanten die plaatstalen radiatoren of convectoren vervangen hebben - en dat zijn er heel wat - krijgen wij altijd de opmerking dat ze opvallend veel besparen na de omschakeling.”

Waarin maken ze zowel in positieve als negatieve zin het verschil met radiatoren en convectoren?

Gunther Mellebeek: “Een gietijzeren radiator geeft veel stralingswarmte, net zoals vloerverwarming dat doet. Bij een convector of plaatstalen radiator heb je bijna enkel convectiewarmte. Die stijgt meteen naar het plafond, waardoor bijvoorbeeld bewoners van lofts of herenhuizen met hoge plafonds veel moeten stoken om een plaats warm te krijgen. Stralingswarmte is een anderesoort warmte die veel aangenamer is. Je kan dit vergelijken met het gevoel van zonnestralen. Net niet of net wel in de schaduw zitten geeft een groot verschil in aanvoelen. Deze warmte stijgt dus niet naar het plafond, maar blijft waar ze moet zijn.”

Welke problemen kunnen er zich voordoen bij de installatie? Kan je ze overal installeren? In welke mate zijn ze aangepast aan de huidige technieken?

Gunther Mellebeek: “Problemen op het vlak van installatie zijn er niet. Net als elke andere radiator kan je ze probleemloos aansluiten op een circuit met warm water.”

Waarop moet je letten bij de aankoop?

Gunther Mellebeek: “Let erop dat ze geen scheuren vertonen. Die kunnen ontstaan wanneer een huis verlaten werd zonder het watersysteem af te tappen. Als het dan vriest, barsten gietijzeren radiatoren door de uitzetting van het water bij ijsvorming. De antieke radiatoren die wij importeren, testen wij in ons magazijn, waar overigens keuze is uit meer dan 500 radiatoren van over heel de wereld. Het is perfect mogelijk om ze in de kleur naar keuze van de klant te lakken.”

Hoe onderscheid je recuperatie van gereproduceerde radiatoren? Is er kwaliteitsverschil?

Gunther Mellebeek: “Een kwaliteitsverschil tussen antieke en nieuwe radiatoren is er niet. De gebruikte dichtingen zijn onverslijtbaar net zoals het gietijzer. In radiatorwater zit geen zuurstof waardoor er ook geen roestvorming aan de binnenkant van de radiator kan optreden. Of er gevaar is voor lekken? Er gaan cowboyverhalen de ronde dat antieke gietijzeren radiatoren beginnen te lekken nadat deze verplaatst zijn geweest of gewoon beginnen te lekken in het algemeen. Dit is onzin. Lekkage komt enkel voor wanneer men de radiatoren heeft laten poederlakken. Dit is zowat het domste wat je kan doen. Poederlakken doe je door de radiatoren een paar uur in een oven van 200°C te hangen waardoor de dichtingen broos, keihard en fragiel worden, met lekkage tot gevolg. Bovendien is een gepoederlakte radiator allesbehalve mooi. Poederlak geeft een moddervette laag waardoor je de gedetailleerde figuren er niet meer op ziet. Intussen hebben wij al meer dan 2000 antieke radiatoren terug op de markt gebracht waar geen problemen bij optreden. Wij maken gebruik van een elektrostatisch natlakproces.”

Hoe zit het met de prijs? Zijn ze duurder ofgoedkoper dan andere verwarmingsmaterialen?

Gunther Mellebeek: “De prijs van antieke radiatoren en reproducties liggen in dezelfde lijn. Wat wel klopt is dat de prijs van een gietijzeren radiator over het algemeen hoger ligt dan een plaatstalen radiator. Deze laatste rollen van de band terwijl een gietijzeren radiator bestaat uit allemaal gegoten elementen die met de hand gemonteerd zijn tot een radiator.”

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/gietijzeren-radiatoren-combineren-oude-charme-met-hedendaagse-techniek/