livios logo

"Ik krijg mijn energieneutraal huis niet warm gestookt"

Een energetische wijkrenovatie leverde in het Nederlandse Tilburg niet het gewenste resultaat op. Dat schrijft de Volkskrant. De huurders klagen dat ze hun huis niet warm gestookt krijgen. "Ik verlang terug naar mijn cv. Toen was het tenminste lekker warm."


  

In Belgie heet het bijna-energieneutraal, in Nederland gebruiken ze de term energieneutraal of Nul op de meter (NOM). Ook al zijn er verschillen, het gaat om woningen die amper energie verbruiken.

In Nederland bekijken ze hoe ze hele wijken in één klap energieneutraal kunnen maken. In Tilburg werden zeventien rijhuizen langs buiten na-geïsoleerd, kregen ze een nieuw dak met zonnepanelen en een update van de technieken. Maar de bewoners zijn niet te spreken over het resultaat.

Petroleumkacheltje

"Het wordt amper 19 à 20 graden binnen", klaagt Marijn van Kerkoerle tegen de Volkskrant. Volgens de thermostaat moet het 22 graden kunnen worden, maar dat haalt hij gewoon niet. Als het buiten koud is, moet ik een petroleumkacheltje aansteken om het warm te krijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van nul op de meter."

De woningcorporatie zegt dat al veel problemen zijn opgelost, maar dat enkele bewoners ontevreden blijven. "De installatie geeft geen warmte van meer dan 22 graden. Vooral oudere mensen zijn gewend aan hogere temperaturen." Het bouwbedrijf laat weten dat het merendeel van hun projecten goed zijn gegaan. "Maar het is een nieuw product, nog niet volmaakt. Er zitten nog kinderziekten in."

Bron: de Volkskrant

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/ik-krijg-mijn-energieneutraal-huis-niet-warm-gestookt/