livios logo

Ketel vervangen? Denk aan de toekomst!

Veel kandidaat-verbouwers kennen het vraagstuk: huis gekocht, maar wat nu? Je hebt nog niet het budget voor een volledige renovatie, maar zou toch graag die oude verwarmingsketel vervangen. Lijkt logisch, want een oude ketel verbruikt tot 40 % meer dan een nieuw exemplaar. Toch denk je beter twee keer na, vertelt Ivan Piette, Hoofd Technische Dienst bij Viessmann.

Scenario 1: een vrijstaande woning met veel verliesoppervlakte. Prioriteit: eerst na-isoleren dan je ketel vervangen. Tenzij de ketel ouder is dan 30 jaar...

Foto Recticel Insulation
  

Scenario 2: een rijwoning met weinig verliesoppervlakte. Prioriteit: ketel vervangen, zélfs als je niet na-isoleert.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Kip of ei?

"Eerst renoveren en goed isoleren en dan pas je ketel vervangen? Of toch eerst de ketel? Een typisch geval van de kip of het ei", begint Ivan Piette. "Er is geen eenduidig antwoord. Alles hangt af van je woning. Is het een alleenstaand huis met een zeer slechte bouwschil? Of een rijwoning met weinig warmteverliesoppervlakte, middenin de stad? De voorstellen op het energieprestatiecertificaat kunnen helpen."

Vrijstaand huis …

In het eerste geval geeft Piette de voorkeur aan de bouwschil. "Daar weegt het hogere rendement van de ketel niet op tegen het warmteverlies als gevolg van slechte isolatie. Dan hou je de oude ketel best nog enkele jaren aan de praat, tot je het budget hebt voor een grondige renovatie. Al kan bij toestellen ouder dan 30 jaar, die volgorde enigszins anders liggen."

… of rijwoning?

Bij een rijwoning liggen de prioriteiten anders. "Daar is het wel zinvol om een oude ketel meteen te vervangen, ook als je geen extra isolatie aanbrengt. Je kan dan enigszins onderdimensioneren, zodat de ketel na een renovatie achteraf niet te zwaar is. Maar uiteindelijk kan je toch niet onder de 24 kW zakken. Want dat heb je minstens nodig voor de productie van warm water."

Tip: investeer in warmtepomp

Piette sluit af met een tip: "Als je oude ketel nog naar behoren werkt en je van plan bent om binnen afzienbare termijn zwaar te isoleren, is het ook interessant om een warmtepomp te installeren. Je ketel dient dan als als back-up. De communicatie tussen ketel en warmtepomp verloopt gewoon via het contact van de kamerthermostaat. Een lucht-waterwarmtepomp is hiervoor het meest geschikt."

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/ketel-vervangen-denk-aan-de-toekomst/