livios logo

Mag je zomaar je oude verwarmingsketel vervangen in je appartement?

Tegen 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen voorzien zijn van isolerende beglazing en dakisolatie. Bovendien moeten alle oude verwarmingsketels plaats maken voor energie-efficiënte exemplaren. Vlaanderen wil op deze manier bijdragen tot de Europese 2020-klimaatdoelstellingen (20 % minder C02-uitstoot en energieverbruik, 20 % aandeel hernieuwbare energie).

Advocate Astrid Clabots: "Voordat je installateur in de muur mag boren, heb je toestemming nodig van drievierdemeerderheid op de algemene vergadering."

Foto Livios
  

“Een nieuwe gascondensatieketel heeft minder energie nodig om dezelfde prestaties te leveren. Hierdoor zijn de uitgaande rookgassen kouder, wat het risico op condensatie vergroot in het gemeenschappelijke rookkanaal. Zeker in oudere gebouwen."


  

Afgezien van de investering, gebeurt de omschakeling naar een gascondensatieketel – of een andere hoogrendementsketel - relatief gemakkelijk voor een eengezinswoning. Maar in een appartement, met verschillende mede-eigenaars, duiken er toch enkele valkuilen op. We bekijken de grootste gevaren met advocate Astrid Clabots, onder meer gespecialiseerd in het appartementsrecht. In dit artikel gaan we uit van de installatie van een nieuwe gascondensatieketel.

Eerst horen, dan boren

“Veel mede-eigenaars beseffen dit niet, maar een nieuwe gascondensatieketel wordt aangesloten op een gemeenschappelijk rookkanaal. Voordat je installateur in de muur mag boren, heb je dus toestemming nodig van drievierdemeerderheid op de algemene vergadering.” Toch gebeurt dit heel vaak niet. “Mensen zijn enkel bezig met de verplichtingen vanuit de overheid en hun energiewinst, maar zijn zich niet bewust van de interne regels.”

Volgens Astrid Clabots is dit het uitgelezen moment om meteen de omschakeling voor het hele gebouw te maken. “De professionele syndicus is dan de persoon bij uitstek die er voor kan zorgen dat de mede-eigenaars het advies kunnen inwinnen van een objectieve technicus en/of een advocaat. Want er komt heel wat bij kijken.”

“De voordelen zijn talrijk, maar je moet de mensen natuurlijk kunnen overtuigen om de financiële inspanning te doen. Door bijvoorbeeld een studie te laten doen rond de terugverdientijd van zo’n ingreep. De resultaten zullen zeker een positieve attitude losmaken. Of door na te gaan of een VME-lening een optie is. Dit is een lening gedragen door alle mede-eigenaars, maar op maat van elke aparte bewoner.”

Alleen handelen = risico op algemene schade

Door zelf het heft in handen te nemen, zonder toestemming van je mede-eigenaars, ga je trouwens niet alleen tegen de wetgeving in. “Je dreigt ook nog eens schade toe te brengen aan de woning van je buren”, waarschuwt Clabots.

“Een nieuwe gascondensatieketel heeft minder energie nodig om dezelfde prestaties te leveren. Hierdoor zijn de uitgaande rookgassen kouder, wat het risico op condensatie vergroot in het gemeenschappelijke rookkanaal. Zeker in oudere gebouwen. Het metselwerk in de schouw absorbeert die condensatie en voor je het weet, zitten heel wat medebewoners met vocht in hun muren.”

Ook het schouwkanaal moet dus in het nieuw. Door iedereen op voorhand in te lichten over alle voor- en nadelen, en door een drievierdemeerderheid te vinden, vermijd je dus niet alleen frustraties, maar ook structurele problemen achteraf.

Conclusie: gooi het in de groep

Je bent nu op de hoogte van wat mag en niet mag. En van de eventuele gevolgen. De gouden tip van Astrid Clabots luidt dan ook als volgt: “Van zodra een eerste mede-eigenaar vraagt om een individuele condensatieketel te plaatsen, laat de algemene vergadering zich best degelijk informeren door een vakman. Dit om te voorkomen dat toekomstige eigenaars het heft zelf in handen nemen. Dit is wel moeilijker wanneer je hoogdringend een ketel moet laten vervangen. Maar ook dan heb je toestemming nodig, omdat het rookkanaal eigendom is van iedere bewoner.”

Met dank aan Villa Juris Advocaten.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/mag-je-zomaar-je-oude-verwarmingsketel-vervangen-in-je-appartement/