livios logo

Micro-warmtekrachtkoppeling: een elektriciteitscentrale met verwarming in je woning

Eerste toestel op de Belgische markt gelanceerd

warmtekrachtkoppeling micro wkk micro-wkk

De WhisperGen kW1 is de eerste micro-wkk voor particulieren op de Belgische markt.


© WhisperGen  

warmtekrachtkoppeling micro wkk micro-wkk

Een micro-wkk kost rond de 15.000 euro exclusief btw.


© WhisperGen  

warmtekrachtkoppeling micro wkk micro-wkk

De winst bij een micro-wkk is de productie van elektriciteit naast verwarming en sanitair warm water.


© WhisperGen  

vitobloc

Een voorbeeld van een industriële warmtekrachtkoppeling.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Nieuw op de markt is de micro-warmtekrachtkoppeling (wkk) voor particulieren. Een wkk is niet langer voorbehouden voor grote tuinbouwbedrijven of de industriële sector. Dit toestel ter grootte van een koelkast wekt elektriciteit op en voorziet je deels in sanitair warm water en in verwarming.

In de tuinbouw en industrie is de wkk al langer bekend. Omdat deze toestellen zo groot zijn en een enorme capaciteit aannemen, zijn ze niet geschikt voor de particuliere markt, maar daar komt dus nu, zij het langzaam, verandering in.

Principe

Een micro-wkk werkt dankzij de verbranding van aardgas of propaan en voedt zo een hetelucht- of stirlingverbrandingsmotor. De motor drijft een wisselstroomgenerator aan die de mechanische energie in elektriciteit omzet. Warmtewisselaars recupereren de vrijgekomen warmte die dient om je woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren. Wanneer de elektriciteitsbehoefte groter is dan de hoeveelheid elektriciteit die het wkk-microsysteem produceert, neemt het distributienet het over. “Kortom kan je stellen dat het een elektriciteitscentrale in je woning is die afvalwarmte recupereert via een warmtebuffer”, zegt Tonie De Jans van Watts-on, de verdeler van micro-wkk's voor residentiële toepassing in Vlaanderen.

1 kilowattuur

Grote producenten als onder meer Vaillant, Viessman, Rehema en Baxi zijn volop bezig met de ontwikkeling van micro-wkk’s voor particulier gebruik. Toch is het WhisperGen uit Nieuw-Zeeland dat de eerste micro-wkk in Vlaanderen op de markt brengt. "Ik schat dat we nog anderhalf jaar lang de enige zullen zijn", verwacht De Jans. De eerste micro-wkk kreeg de naam WhisperGen 1 kW mee. De '1 kW' staat voor de hoeveelheid elektriciteit die de ketel produceert, wanneer hij warmte genereert. Een ketel die een uur draait, is met andere woorden goed voor 1 kilowattuur energie.

Verwarming = elektriciteit

Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks ongeveer 4.000 kilowattuur elektriciteit. Als de micro-wkk 4.000 uren zou draaien, produceert hij voldoende energie om een volledig jaar in je elektriciteitsbehoefte te voorzien. Dat komt neer op bijna een half jaar. Dat betekent dat je voor 4.000 uur aan warmte zou moeten produceren en gas verbruiken, iets wat niemand doet. Tijdens de zomer heb je geen verwarming nodig en bijgevolg produceer je ook geen elektriciteit." Maar dat is ook niet de bedoeling. Je moet een micro-wkk vergelijken met PV-panelen die eveneens slechts voor een deel van de elektriciteitsvoorziening instaan”, luidt het.

Afhankelijk van elektriciteitsnet

Ook al heb je een kleine elektriciteitscentrale in je woning, toch blijf je afhankelijk van het elektriciteitsnet. Daarnaast kan een micro-wkk ook maar een beperkte hoeveelheid elektriciteit leveren op korte tijd. Het is perfect mogelijk dat de microgolfoven elektriciteit van de micro-wkk verbruikt, maar zodra je nog een ander toestel inschakelt, moet je beroep doen op stroom van het net.

Nadeel

Hoe meer je een woning verwarmt, hoe meer elektriciteit je produceert. Hier zit meteen ook het grote nadeel van wkk's. Ze zijn niet interessant in zeer goed geïsoleerde woningen. In die zin is de evolutie richting passief bouwen die zich de komende jaren zal doorzetten geen goed nieuws voor de wkk.

Elektriciteit is pure winst

"De grote winst bij een micro-wkk zit hem in de elektriciteitsproductie", stelt Tonie De Jans. "Als je van een bestaande verwarmingsinstallatie op gas zou overschakelen naar een wkk blijf je nagenoeg evenveel gas verstoken, maar je produceert wel elektriciteit. Bovendien functioneert een micro-wkk ook als een gewone verwarmingsketel, zonder in te boeten aan comfort. Het volledig automatische systeem kan de gebruiker ook programmeren." Volgens De Jans kan een micro-wkk tot 60 % van je elektriciteitsbehoefte voorzien, al zijn niet alle specialisten overtuigd van dit cijfer.

Prijs

De WhisperGen kW1 kost 15.000 euro exclusief btw, installatie door een erkende installateur inbegrepen met een garantie van vijf jaar. Het onderhoud van de WhisperGen moet zoals dat van een normale verwarmingsketel gebeuren: jaarlijks. "Het rendement blijft normaal hetzelfde over de duurtijd van circa 20 jaar", zegt De Jans
Uit berekeningen van WhisperGen zelf schommelt de terugverdientijd rond de zes tot acht jaar. Bovendien kan je rekenen op een fiscale aftrek met een plafond van 2.770 euro (niet meer van toepassing sinds 2012). Ook kan je de prijs drukken met warmtekrachtcertificaten. Dit kan je vergelijken met het systeem van groenestroomcertificaten alleen ligt de prijs aanzienlijk lager (ongerveer 50 euro) en moet je rekening houden met heel wat administratieve rompslomp.

Meer info over WhisperGen op: www.watts-on.be.
Info over warmtekrachtcertificaten vind je op: www.vreg.be

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/micro-warmtekrachtkoppeling-een-elektriciteitscentrale-met-verwarming-in-je-woning/