livios logo

Ontluchten van radiatorleidingen

hygroscopische ontluchters


© Paepens  

inox radiatorombouw


© VDC - Inox  

De lucht die vrijkomt tijdens het verwarmingsproces kan schadelijke gevolgen hebben voor de levensduur en de efficiënte werking van je verwarmingssysteem (corrosie, luchtophoping, lawaai, verminderde warmteoverdracht, ...). Daarom is het noodzakelijk de radiatorleidingen te ontluchten.

Meestal wordt er aan de verwarmingselementen een ontluchter geplaatst waarmee je handmatig de lucht uit de leidingen laat ontsnappen. Voor een relatief kleine meerprijs kan je verwarmingselementen ook uitrusten met automatische hygroscopische ontluchters. Deze ontluchters bevatten schijfjes die bij het geringste contact met water zwellen en de doorgang afsluiten.

Je hoeft dus nooit meer zelf de leidingen te ontluchten. De automatische vlotterontluchters worden op de hoogste punten van de installatie geplaatst. Hier is de kans dat er lucht wordt opgestapeld immers het grootst. Ten slotte zijn er ook nog de microbellenluchtafscheiders die onmiddellijk achter de ketel geplaatst worden.

Lees ook onze klus 'Centrale verwarming ontluchten en bijvullen'.

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/ontluchten-van-radiatorleidingen/