livios logo

Somber weer zorgt voor meer energieverbruik

Belgische gezinnen verbruikten afgelopen oktober 13% meer energie dan tijdens diezelfde maand in de jaren ervoor. Dat blijkt uit data van energieleverancier Essent over het aardgasverbruik van hun klanten. Nochtans betrof het een relatief zachte oktobermaand, met een gemiddelde temperatuur van 12°C. Er viel wel meer regen en de zon scheen opvallend weinig.

Dubbel aardgasverbruik

De start van de verwarmingswinter, ofwel het moment waarop we de verwarming weer opzetten na de zomer, lag volgens cijfers van Essent dit jaar tussen 25 september en 5 oktober. In die periode verdubbelde het aardgasverbruik van de Belg: de officiële start van de verwarmingswinter. Vanaf dan blijft het verbruik traditioneel stabiel tot de lente weer aanbreekt. “Alleen wanneer de temperaturen eind oktober tegen het vriespunt zakken, schiet het aardgasverbruik nog een keer de hoogte in”, zegt Corporate Communication Manager Koen Colpaert van Essent.

Foto Getty Images
  

Foto Getty Images
  

Somber buiten, gezellig binnen

Volgens cijfers van het KMI was afgelopen oktober de vierde somberste sinds het begin van de metingen, met meer regendagen en 25 uur minder zon dan gemiddeld. “Nochtans bleef het in oktober 2019 iets warmer dan andere jaren”, zegt Koen Colpaert “Toch lag het gasverbruik nu 13% hoger. De Belg lijkt dus sneller zijn verwarming op te zetten bij somber weer, ook al zakt de temperatuur minder. De reden is waarschijnlijk de lagere gevoelstemperatuur.”

Wil je deze winter minder energie verbruiken? Dat kan met deze 5 tips:

  • Ontlucht je radiator aan het begin van de winter.
  • Verlucht je huis regelmatig. Frisse lucht is vaak droger en kan je dus goedkoper verwarmen.
  • Hang gordijnen op en doe ’s nachts de rolluiken dicht. Zo hou je de koude tegen die door je ramen binnenkomt.
  • Trek de stekker van elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt. Een apparaat in stand-by modus verbruikt soms maar 25% minder energie dan in actieve modus. Denk maar aan je gsmoplader. 
  • Verbruik minder warm water. Water verwarmen kost ook erg veel energie. Gebruik daarom een energiezuinige douchekop en beperk je douchetijd.

Lees ook:

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/somber-weer-zorgt-voor-meer-energieverbruik/