livios logo

Soorten ketels

Als leek is het allesbehalve evident om binnen het onoverzichtelijk grote gamma in de verwarmingssector je weg te vinden. Deze leidraad, waarin we de belangrijkste basisprincipes de revue laten passeren, kan je daarbij helpen.

1. Vloer- en wandketels

Cv-ketels bestaan als vloer- en als wandketel. Vloerketels zijn zwaarder en robuuster, wandketels zijn lichter en nemen geen vloerruimte in.

Wandketels

Dankzij hun laag gewicht (50 à 70 kg) en beperkte afmetingen kunnen zij eender waar geïnstalleerd worden en hoef je geen vloerruimte op te offeren. Omdat de onderdelen meestal langs de voorkant toegankelijk zijn, kan je ze ook in een kast of in een nis hangen.

Wandtoestellen bestaan in verschillende modellen:

 • Combimodellen zorgen voor de verwarming en via een ingebouwde doorstromer ook voor de productie van warm water.
 • Bij de solomodellen staat de wandketel in voor de verwarming. Die kan je combineren met een warmwaterboiler naast de ketel. Deze boiler wordt dan opgewarmd door de ketel.
 • Daarnaast bestaan er ook wandketels met een ingebouwde boiler.
 • De keuze voor een doorstromer of een ingebouwde boiler hangt af van het gewenste sanitair warm watercomfort.
 • Overweeg ook de installatie van een zonneboiler. Daarmee kan je tot 60 % per jaar besparen op je energieverbruik voor sanitair warm water.

Vloerketels

Ook vloerketels zijn compact en licht geworden. Bij vloerketels zorgt een indirect gestookte boiler meestal voor de bereiding van warm water. Hierbij staat de cv-ketel ook in voor de opwarming van het warm water.

Voor beide types zijn er modellen ontwikkeld waarvan het uitzicht en de afmetingen afgestemd zijn op huishoudelijke apparaten. Je kan ze probleemloos in een keuken, een badkamer of een wasplaats plaatsen. Laat dit wel over aan een installateur.

ketel

Cv-ketels bestaan als vloer- en als wandketel. Vloerketels zijn zwaarder en robuuster, wandketels zijn lichter en nemen geen vloerruimte in.

Foto De Dietrich
  

Calenta in garage - Condenserende wandketel - Remeha

De garage is bij velen de plaats bij uitstek voor de ketel. In dit geval gaat het om een condenserende wandketel.

Foto Remeha
  

2. Condensatieketels

Halen een extra hoog rendement dankzij de terugwinning van de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen. Die warmte verdwijnt normaal langs de schoorsteen. Omwille van het hoge rendement en de extreem lage uitstoot van NOx (stikstofoxide) en CO (koolmonoxide) scoren deze ketels ook ecologisch zeer goed. Zowel bij gas- als bij stookolieketels wordt dit principe toegepast.

Wat houdt condenseren eigenlijk in?

In plaats van de waterdamp in de verbrandingsgassen via de schoorsteen te laten ontsnappen, wordt hij afgekoeld tot onder het dauwpunt. Dat is de temperatuur waarop de waterdamp terug vloeibaar wordt en daarbij extra warmte afgeeft. In de praktijk komen niet alle condensatieketels altijd aan condenseren toe. Uiteraard halen zij dan niet het beoogde toprendement.

Dat wil niet zeggen dat het rendement dan laag ligt. Een condensatieketel levert sowieso veel betere prestaties dan een traditionele cv-ketel. Dankzij de premies brengt de investering dus gegarandeerd op. Maar hoe meer rendement je haalt, hoe beter natuurlijk.

Dauwpunt

Op welke temperatuur het dauwpunt precies ligt, is afhankelijk van de CO2-waarde en de temperatuur van de rookgassen. Het dauwpunt schommelt, afhankelijk van een aantal parameters, rond 50 graden. Als het retourwater dat terug naar de ketel stroomt kouder is dan 50 graden, ben je zeker van een optimale condensatie.

Lagetemperatuurverwarming

De eenvoudigste manier om zeker te zijn van een goede condenserende werking, is gebruik maken van een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur: vloerverwarming, ventiloconvectors of overgedimensioneerde traditionele radiatoren.

Hoewel we eigenlijk niet kunnen spreken van overdimensioneren, omdat de radiatoren gewoon zo groot gedimensioneerd moeten zijn om de woning op lage temperatuur te kunnen verwarmen. Bij het verwarmen van sanitair water ligt het rendement van een ketel lager, omdat je dan tot veel hogere temperaturen moet verwarmen.

vitodens condensatieketel gas boiler

Condensatieketels halen een extra hoog rendement dankzij de terugwinning van de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

ketels

De keuze voor een doorstromer of een ingebouwde boiler hangt af van het gewenste sanitair warm watercomfort.

Foto Wolf
  

Vitodens 333

Je kan ketels probleemloos in een keuken, badkamer of wasplaats plaatsen. Laat dit wel over aan een installateur.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

3. Open versus gesloten toestellen

Open ketels

 • Halen de zuurstof voor de verbranding uit de ruimte waarin de ketel zich bevindt.
 • Een goede aanvoer van lucht is dus noodzakelijk voor een goede werking en voor de veiligheid.
 • De luchttoevoeropeningen moeten beneden in het lokaal komen en mogen nooit kleiner zijn dan 50 cm². Dicht ze zeker niet af.
 • Hoeveel lucht er moet aangevoerd worden, hangt af van het ketelvermogen.

Gesloten ketels

 • De luchttoevoer vormt geen probleem, omdat er geen lucht wordt gebruikt uit de ruimte waar de ketel staat.
 • De ketel blaast de rookgassen naar buiten en zuigt de verbrandingslucht uit de buitenlucht aan. Omdat de aangevoerde lucht wordt voorverwarmd voor de verbranding, halen gesloten ketels meestal een iets hoger rendement.
 • Bovendien is er geen traditionele gemetselde schoorsteen voor nodig. Een rookgasafvoer in roestvrij staal of kunststof door de gevel of het dak volstaat. Meestal is dat een speciale concentrische dubbelwandige buis.
 • Langs de buitenste opening wordt lucht via een ventilator aangezogen, langs de binnenste buis worden de verbrande gassen afgevoerd. Dergelijke buizen zijn kleiner, discreter en merkelijk goedkoper dan een traditionele schoorsteen, waardoor je een aanzienlijk deel van de meerprijs recupereert.
 • Omdat de ventilators vrij krachtig zijn, mag de ketel zelfs redelijk ver verwijderd zijn van het dak of de buitenmuur.

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/soorten-ketels/