livios logo

Hoe schoorsteen renoveren?

Vraag

Mijn schoorsteen (120 cm x 45 cm met 2 kanalen) moet van bovenaf ongeveer 1 m afgebroken worden om terug op te metsen, en volledig te hervoegen. De betonnen deksteen die er nu op ligt, met het midden volledig open, is kapot. Mijn metser stelt voor om een volledig dichte arduinen plaat te leggen op de 4 hoeken, ondersteund door 2 bakstenen (tussenruimte). Ik vraag me af of dit geen nadelige invloed zal hebben op de trek van de schouw? De schouw is ongeveer 14 m lang, waarvan zo’n. 3,5 m uit het dak komt. Beide kanalen worden gebruikt voor houtkachel en centrale verwarming.

Antwoord

“De nuttige opening bovenaan de schoorsteen zonder deksteen bedraagt 1,2 m x 0,45=0,54 m²”, zegt specialist Emiel Denies.

“Met de deksteen erop, en een dikte van 14 cm per baksteen, krijgen we een totale nuttige opening van 1,2 m x 0,28 m x 2 plus 0,45 m x 0,28 m x 2 =  0,92 m². De bestaande opening van 0,54 m² wordt door het plaatsen van de deksteen dus niet verkleind en de werking van de schoorsteen zal niet negatief beïnvloed worden.”

Beantwoord door: Emiel Denies, BVBA émiel
Meer beantwoorde vragen over Centrale verwarming

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/vraag/18456/hoe-schoorsteen-renoveren/