livios logo

Hoe gascondensatieketel combineren met boiler op electriciteit?

Vraag

Toen ik verleden jaar mijn oude mazoutketel verving door een condensatieketel op gas vroeg ik ook een boiler die op elektriciteit kon overschakelen. Ik heb namelijk zonnepanelen en die produceren te veel. Wat blijkt nu, volgens mijn installateur kan dat alleen in de zomer wanneer de ketel alleen het warm water moet opwarmen. Dit is een serieuze streep door mijn rekening en mijn installateur doet precies alsof ik dat had moeten weten. Klopt dit? Want in de
handleiding staat niets over hoe de ketel weet dat hij niet de boiler moet opwarmen maar wel via elektriciteit. Ik merk dat de ketel soms toch nog aanslaat ondanks dat via elektriciteit zou moeten gebeuren.

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan specialist Richard Ectors. “Zonder dat ik alle gegevens heb kan ik hier geen uitsluitsel over geven.

A: Er is een boiler voorzien met spiraal voor opwarming met CV-water en een ingebouwde elektrische weerstand, dan is het simpel.

-  Stel de temperatuur voor het elektrisch opwarmen hoger in als de sanitaire temperatuurvoeler van de ketel. Dan zal enkel de ketel warmen als de temperatuur van het water te laag is. Dit is de beste methode.

B: Er is enkel een elektrische boiler geplaatst en het warm water uit de boiler stroomt dan naar de doorstromer van de ketel om

- indien nodig bij te warmen. Sommige ketels hebben daar speciale sets voor om dit automatisch te sturen, andere merken laten niet toe dat er voorverwarmd water naar de ketel stroomt. Dan kan er nog met sensoren en 3-weg kranen gewerkt worden maar dit is omslachtig en duur. Deze optie is goed indien de ketel daarvoor geschikt is en kan dan ook automatisch werken.

C: Er is een elektrische boiler parallel met de ketel geplaatst. Ofwel warm water met de ketel ofwel elektrisch. In dit geval moeten er kranen omgesteld worden en hebben we kan op legionellabesmetting als de boiler niet in gebruik is. Dit systeem zou ik afraden.”

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/vraag/23749/hoe-gascondensatieketel-combineren-met-boiler-op-electriciteit/