livios logo

Mogen afvoerbuizen in betonplaat liggen?

Vraag

Wij zijn momenteel bezig met een huis te verbouwen. We hebben 40 cm diep uitgegraven om alle buizen opnieuw aan te leggen. En om vloerverwarming te voorzien. Deze afvoerbuizen liggen dus allemaal op de aarde en zakken naar de straatkant toe onder de aarde weg.

Al onze buizen en wachtbuizen hebben een diameter van 110. Nu hebben we rond alle buizen zand gedaan om het geheel wat te verstevigen en dan zouden we een plastic folie leggen om de betonplaat te kunnen gieten. Hierdoor zitten al onze buizen eigenlijk in de betonplaat verwerkt. Is dit een probleem?

Op sommige plaatsen zouden de buizen er een klein beetje uitkomen, maar aangezien er dan nog isolatie en chappe op moet komen, dachten we dat dit geen probleem zou zijn. Nu kwam er een kennis van ons kijken en die vertelde ons dat de buizen omhoog kunnen komen als ze in de betonplaat zelf zijn gegoten in plaats van eronder. 

Antwoord

"Je vrees is terecht", zegt architect Eric Houben. "Vanaf het moment dat het beton gestort wordt, zullen de buizen de neiging hebben om naar boven te komen, ze zullen willen opdrijven. Ze moeten dus verankerd worden om dit te voorkomen. Indien de wapening van de vloerplaat uit een dubbel net bestaat met afstandhouders, dan kunnen de buizen hieraan bevestigd worden, en blijven ze op hun plaats tijdens het storten.  

Beste oplossing is om de buizen lager te plaatsen, dus volledig onder de betonplaat.  Ze blijven dan zeker liggen, en de plaat wordt niet doorsneden met buizen.  De bewapening kan natuurlijk wel doorlopen, maar op de plaatsen waar buizen zitten, is de plaat in feite doorgesneden. En bijgevolg minder stabiel. Als er zich een (zelfs kleine) zetting voordoet, dan zal deze zich manifesteren op de zwakste plekken, bijgevolg waar die buizen zich bevinden. Zoals het spreekwoord zegt : voorkomen is beter dan pikeuren..."

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/vraag/33082/mogen-afvoerbuizen-in-betonplaat-liggen/