livios logo

Zoneregeling radiatoren: nog heel wat vragen

Vraag

Er zijn veel systemen op de markt waarmee een zoneregeling voor de centrale verwarming kan gecreëerd worden. De systemen waarbij er slimme radiatorenkranen in staat zijn om de cv-ketel te activeren (onafhankelijk van de centrale ruimtethermostaat) interesseren me, alleen vraag ik me af aan welke temperatuur de ketel dan gaat stoken. De centrale ruimtethermostaat is modulerend, dus past de keteltemperatuur aan in functie van de opwarming van de ruimte. Stel dat de ruimte met thermostaat op temperatuur is, maar je in bijvoorbeeld een slaapkamer een slimme radiatorkraan opent die vervolgens de CV-ketel activeert, dan zal dit toch niet modulerend werken. Gaat de ketel dan naar de ingestelde maximale temperatuur?

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan verwarmingsspecialist Richard Ectors. "Deze 'slimme' thermostaatkranen zijn in vele gevallen niet de oplossing en zullen geen besparingen opleveren. Zoals in het voorbeeld aangehaald zal de ketel in werking treden en ofwel via een stooklijn en buitentemperatuur gaan werken ofwel via de ketelaquastaat.

Condenserende modulerende ketels en aan-uit-klokthermostaten zijn een doodszonde en zorgen voor een meerverbruik. Beter is indien nodig de woning in zones in te delen met ieder hun modulerende ruimtethermostaat en de originele regeling van de fabrikant.

Dan zal de ketel enkel werken bij vraag van een zone en op de hoogste temperatuurvraag van de vragende kring gaan werken. Isoleer het huis dus zeer goed en dan zal het tijdelijk uitschakelen van bepaalde ruimtes voor verwarming bijna geen invloed hebben op het verbruik."

Meer beantwoorde vragen over Centrale verwarming

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/vraag/33922/zoneregeling-radiatoren-nog-heel-wat-vragen/