livios logo

Technicus zegt dat gaskachel niet meer gekeurd kan worden: klopt dit?

Vraag

Wij hebben een gaskachel die ongeveer twintig jaar oud moet zijn intussen. We laten deze jaarlijks nakijken en reinigen. Nu beweert onze technicus dat ons toestel niet meer gekeurd kan worden gezien de ouderdom. Het voldoet niet meer aan de wettelijke eisen zegt hij.

Er zou volgens hem een automatische schakelaar (die het systeem uitschakelt als er CO2 ontsnapt) op het toestel aanwezig moeten zijn. Ik speurde al het internet rond, maar vind niets terug.

Zijn we toe aan vernieuwing of kunnen we onze goedwerkende gaskachel nog enige tijd (veilig) gebruiken? We zijn aangesloten op de aardgasdistributie. De kachel staat in de leefruimte (salon en eetkamer).

gaskachel

Antwoord

We vroegen het voor je na bij Dirk Verbeeck van Kamp C. "Het lijkt wat eigenaardig, maar er is geen verplichting om individuele gaskachels te keuren of zelfs te onderhouden. Maar een regelmatig onderhoud is zeker aan te raden. 

De verplichte keuring voor gasgestookte installaties bestaat enkel voor centrale verwarmingssystemen. Een centrale verwarming op aardgas moet om de twee jaar onderhouden worden, voor CV-installaties op stookolie is dat jaarlijks. 

Als de bestaande gaskachel nog in goede staat is, kun je die verder gebruiken. Een jaarlijks onderhoud blijft een goed idee. Sinds 1 januari 1996 mogen enkel gastoestellen met een CE-markering verkocht worden. En die moeten ook uitgerust zijn met een thermische terugslagbeveiliging. Dat vind je ook terug als TTB, maar de codering is BS. Een toestel dat zuurstof verbruikt uit het lokaal waar het opgesteld staat, heeft dan weer een code B1. En de hele combinatie krijgt dan een code B11BS. Een andere beveiliging is CDA-systeem met een codering AS. 

Bij eventuele reparaties is het wel mogelijk dat de wisselstukken niet meer voorradig zijn omdat die niet meer beantwoorden aan de huidige veiligheidsnorm NBN D51-003 en dus ook niet door de onderhoudstechnicus mogen geplaatst worden. En de toestellen die niet met één van die types beveiliging zijn uitgerust, kunnen daar ook niet voor aangepast worden.

Zorg in elk geval voor voldoende verluchting van de leefruimte. Oudere woningen hebben doorgaans een spontane ongecontroleerde ventilatie: de lucht die langs spleten en kieren naar binnen kan. Sommige bouwkundige werken kunnen die spontane ventilatie gaan verminderen, zoals het uitvoeren van spouwisolatie, nieuw schrijnwerk, nieuwe rolluiken, … In dat geval ga je zeker op die verluchting moeten letten. Een dampkap is in dat geval geen verluchtingssysteem. Die toestellen gaan juist onderdruk veroorzaken wat juist rookgassen naar binnen zou kunnen trekken."

Kamp C is het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie van de provincie Antwerpen. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Centrale verwarming

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/vraag/33930/technicus-zegt-dat-gaskachel-niet-meer-gekeurd-kan-worden-klopt-dit/