livios logo

Uitlaat gasketel lekt: wat is oorzaak?

Vraag

Er lekt al van gisterenavond water uit de uitloop (buiten) van de gasketel, stevig druppen dus!

Aan de gasketel zelf is alles normaal, het peiltje van het water staat mooi in hett midden van het groen en mindert ook niet. De termostaat staat natuurlijk laag, op 15°. Ik heb warm water. Aan de watermeter zie ik ook dat er nergens extra water wordt verbruikt. Alles lijkt dus normaal maar is het dat wel? De gasketel werd onlangs (februari) zuiver gemaakt.

Antwoord

Zonder ter plaatse te zijn, is het niet mogelijk om een oorzaak aan te duiden. Een waterlek kan van drie bronnen komen. 

1: Lek aan het circuit van de waterleiding, koud en warm. Indien je de toevoer van het sanitair water afsluit en het lek stopt dan is dit de oorzaak.

2: Lek in het CV-circuit. Dan zal dit na verloop van tijd een drukdaling geven op de manometer of de drukmeter van de ketel. Eerst zal het reservewater in het drukvat dit aanvullen, daarna zal de druk dalen.

3: Een condensatieketel zal gemiddeld 1 liter condensatiewater maken per m³ gas dat verbrand gaat worden. Dit kan niet afgelezen worden nog op het waterverbruik nog op het CV-circuit.

Best zoek je uit welk van de drie het lek heeft en dan nagaan en herstellen. 

Meer beantwoorde vragen over Centrale verwarming

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/vraag/35361/uitlaat-gasketel-lekt-wat-is-oorzaak/