livios logo

Warmtepompen in appartementenbouw

“Energiezuinig én betaalbaar”

Climabox warmtepompen jos kerkhofs

Jos Kerkhofs: "In moderne, goed geïsoleerde woningen is de mogelijkheid van warmtepompen om ook te koelen een bijzondere troef."

Foto Livios
  

Climabox warmtepompen jos kerkhofs

Voor het gebruik van een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt, moet je wel een minimum aan ruimte hebben om de buitenunit te kunnen plaatsen.

Foto Livios
  

Climabox warmtepompen jos kerkhofs

Onder dit rooster zit de Climabox die het mogelijk maakt om erg gecontroleerd te verwarmen en koelen.

Foto Livios
  

Climabox warmtepompen jos kerkhofs

Het Emilia-project in Genk is een voorbeeld van warmtepomptechnologie in appartementenbouw.

Foto Livios
  

Iedereen is het er over eens dat warmtepompen een zeer energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing bieden voor de verwarming van je woning (en/of de productie van warm water). Ook wanneer je weinig of geen grond ter beschikking hebt …

In warmtepompen zijn er ruwweg twee systemen, die verschillen naargelang de warmtebron. Enerzijds zijn er de warmtepompen die warmte uit de grond halen, met behulp van horizontale of verticale captatie. Anderzijds zijn er de warmtepompen die rechtstreeks warmte onttrekken aan de omgevingslucht.

Wat het zuivere rendement betreft, scoren de geothermische systemen, die dus warmte uit de grond halen, het best. Maar het prijskaartje is dan ook een pak hoger vanwege de installatiekosten. Zeker in het geval van verticale captatie, waarbij afhankelijk van de warmtevraag meerdere putboringen nodig zijn.
Lucht-lucht- of lucht-waterwarmtepompen bieden een wat lager rendement, maar zijn zeker het overwegen waard vanwege de lagere investeringskost. Bovendien zijn deze systemen interessant voor projecten waarbij er geen of weinig bruikbare grondoppervlakte is, zoals appartementen, rij- en halfopen woningen.

Koelen als troef

Het Emilia-project in Genk, dat bestaat uit 12 afzonderlijke wooneenheden en handelsruimte, is een voorbeeld van warmtepomptechnologie in de appartementenbouw. “Het voordeel voor de bouwheer, hier een bouwpromotor maar het kan net zo goed een particulier zijn, is dat de meerinvestering vergeleken met een traditionele verwarmingsinstallatie beperkt blijft”, zegt Jos Kerkhofs van Clima Engineering. “Naargelang het vereiste vermogen kost een lucht-waterwarmtepomp tussen de 4.500 en de 5.500 euro (excl. montage, red.). Bijkomend biedt het systeem ook de mogelijkheid om te koelen. En dat is door de steeds betere isolatie een grote troef.”

Omdat warmtepompen werken met lage temperaturen tussen de 35° en 40°C worden ze meestal toegepast in combinatie met vloerverwarming. “Dat werkt vrij goed voor het verwarmen van ruimtes”, zegt Jos Kerkhofs. “Maar het aspect koeling kan daarbij nauwelijks ingevuld worden, omdat er te weinig luchtcirculatie is. Daarom hebben we hier zogenaamde ‘ventiloconvectoren’ gebruikt van ClimaBox. Deze hebben een inbouwhoogte van 8,5 cm en kunnen makkelijk in de vloer verwerkt worden. Om de luchtstroom te garanderen zijn geruisloze ventilatoren voorzien. Bij de plaatsing stelt de installateur de ventilatoren zo in dat de luchtstroom binnen een aangenaam comfortniveau blijft. Want een te snelle luchtverplaatsing voelt niet prettig aan.”

Geluidshinder vermijden

Wat je wel nodig hebt, is voldoende ruimte om de buitenunit van de warmtepomp te plaatsen. “Die heeft minstens één vierkante meter nodig”, zegt Jos Kerkhofs. “Het is ook mogelijk om ze tegen de gevel te hangen, maar je moet rekening houden met mogelijke geluidsoverlast. Een warmtepomp in werking produceert een volume van 45 dB(A). Een warmtepomp op een terras van een appartement wordt dan ook altijd bovenop een laag dempend materiaal geplaatst, om te vermijden dat contactgeluid zich doorheen de rest van het gebouw verspreidt.”

Door de plaatsing van een lucht-waterwarmtepomp mag je volgens Jos Kerkhofs rekenen op een jaarlijkse besparing van 500 tot 700 euro op je energiefactuur. “Je energiekost blijft beperkt tot de elektriciteit die nodig is om de warmtepomp aan te sturen en voor de werking van de ventiloconvectoren.”

Warmtepompen die gebruik maken van de omgevingslucht zijn niet alleen interessant voor appartementsbewoners. “Ook voor degelijk geïsoleerde vrijstaande woningen is dit systeem een goede en betaalbare oplossing”, stelt Jos Kerkhofs.

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/warmtepompen-in-appartementenbouw/