livios logo

Wat kost een lucht-waterwarmtepomp?

Met een lucht-waterwarmtepomp verwarm je je woning met hernieuwbare energie. Maar hoeveel kost zo'n installatie? Rudy Gielen van fabrikant Mitsubishi Electric brengt de kostenbepalers in kaart.

De buiten- en binnenunit.

Foto Mitsubishi Electric Europe
  

Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Die warmte geeft het af aan het water dat door je verwarmingstechniek(en) stroomt. Een installatie bestaat uit twee elementen:

  1. Een buitenunit die warmte uit de buitenlucht onttrekt;
  2. Een binnenunit die gekoppeld is aan het warmteafgiftesysteem.

Vermogen bepaalt de prijs

De grootste kostenbepaler is het vermogen. Hoe meer warmte je installatie moet genereren, hoe duurder. "Hoeveel vermogen je nodig hebt, hangt af van de warmtevraag van je woning", vertelt Gielen.

Nieuwbouw: 6.000 à 7.000 euro

Een nieuwbouw heeft een kleine warmtevraag. Omdat ze goed geïsoleerd zijn. En aangezien we steeds kleiner bouwen, zijn er relatief weinig vierkante meters om op te warmen.

"Voor een nieuwbouw volstaat een warmtepomp met een vermogen van 4 à 7 kW. Reken op zo'n 6.000 à 7.000 euro. Exclusief btw, inclusief de installatiekosten." Zit niet in dat prijskaartje: vloerverwarming en/of radiatoren. En de koppeling tussen je warmtepomp en die warmteafgiftesystemen.


  

Verbouwing: tot 10.000 euro

Het vermogen bepaalt de kostprijs.

Foto Mitsubishi Electric Europe
  

"Voor een renovatie loopt het vermogen op van 8 tot 14 kW. Daardoor ligt ook de prijs hoger: tussen de 7.000 en 10.000 euro."

"De warmtevragen zijn groter in oude woningen. En liggen verder uit elkaar. Een grote open bebouwing is een ander verhaal dan een kleine rijwoning die na-geïsoleerd is tot het niveau van een nieuwbouw. Daarom dat de prijsvork hier verder uit elkaar ligt."

Bestaande radiatoren vervangen?

Extra aandachtspunt bij renovatie: zijn je radiatoren compatibel met een warmtepomp? Anders loopt het kostenplaatje op.

Foto Vasco
  

Het prijskaartje bij renovatie stijgt wel gevoelig als je je radiatoren moet vervangen. Oude radiatoren zijn voorzien op een hoge aanvoertemperatuur van het water. Een warmtepomp werkt op een veel lagere temperatuur. Maar je moet natuurlijk wel je huis nog warm krijgen! Daartegenover staat wel dat een warmtepomp een beter rendement haalt bij lagere aanvoertemperaturen. Dit is ook zo voor een condenserende ketel.

Zoneregeling

Ook een impact op de eindafrekening: zoneverwarming en de combinatie van verschillende warmteafgiftesystemen. Met een zoneregeling stuur je ruimte per ruimte of zelfs kamer per kamer apart aan. 23° C in je badkamer. 18°C in je slaapkamer. En 21°C in je salon. Dat maakt je installatie wel complexer. Wat zich vertaalt in een hoger prijskaartje.

Warmteafgiftesystemen

Dat is ook het geval als je warmteafgiftesystemen combineert. Vloerverwarming met radiatoren bijvoorbeeld. "Dat bekent een extra collector. Want je warmtepomp stuurt beide systemen op een andere manier aan. Dus extra materiaal. En ook meer werkuren", besluit Gielen.

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/wat-kost-een-lucht-waterwarmtepomp/