Kachels

In tegenstelling tot een inbouwcassette of een open haard bevindt de kachel zich niet in de schoorsteenopening, maar staat hij ervoor. Het rendement van kachels is net iets beter als dat van inbouwcassettes en open haarden. Je hebt geen ventilator nodig, wat bij inbouwcassettes soms wel het geval is.

Capaciteit

De capaciteit van kachels wordt meestal uitgedrukt in kilowatt. Je hebt ongeveer 70 watt per kubieke meter nodig om bepaalde ruimte te verwarmen. Hou rekening met volgende factoren: de aard van de isolatie, de beglazing, de eventuele vloerisolatie, …

Een kachel moet niet alleen de woonkamer bij de grootste koude snel op temperatuur brengen, maar de kamer ook warm houden. Ga daarom na of je de haard of kachel continu kan laten branden. Alleen met een goed regelbaar toestel kan je ’s nachts zorgeloos doorstoken.

Rendement

Hoe hoger het rendement, hoe meer warmte en hoe minder brandstof je nodig hebt. Betere houtkachels halen een rendement van ongeveer 75%. Voor gaskachels is dat 70 tot 90%.  Het rendement van houtkachels werd geoptimaliseerd met onder meer een secundaire naverbranding, waarbij ook de rookgassen verbranden dankzij een bijkomende luchttoevoer. Dit is goed voor het rendement, de veiligheid en de milieuvriendelijkheid. Het resulteert ook in een meer volledige verbranding waardoor er veel minder as overblijft.

Heel belangrijk voor een goed rendement is een degelijke luchttoevoer die afgestemd is op de kachel. Een goede verbranding vereist een degelijke schoorsteen voor de afvoer van de rookgassen, tenzij je kiest voor een gesloten systeem. Hou er rekening mee dat bepaalde inox schoorstenen niet bestand zijn tegen de zwavel die vrijkomt bij de verbranding van steenkool.

Materiaal

Een kachel is meestal gemaakt uit gietijzer of plaatstaal: qua kwaliteit en warmteafgifte zijn de twee materialen elkaar waard. Staal is beter manipuleerbaar, wat qua vormgeving meer mogelijkheden biedt. Gietijzer is duurzaam en heeft een lange restwarmte. Het heeft een iets ruwer uitzicht en ligt daarom beter in de markt bij liefhebbers van een rustieke look. Gietijzer zet ook minder uit dan plaatstaal waardoor je minder tikkende geluiden zal horen dan bij een kachel van plaatstaal.

Design en opties

Traditionele kachelmodellen zijn nog steeds hot. Maar je hebt steeds meer moderne uitvoeringen met meer glas of unieke vormen. Je kan ook kiezen uit verschillende extra opties:

  • Smetteloos glas.
  • Asafvoersysteem: assen komen terecht in reservoir in kelder.
  • Nis om gerechten warm te houden.
  • Bakoven en barbecue.
  • Systemen die het bijvullen van de kachel vergemakkelijken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media