livios logo

Welke brandstof kies jij voor je kachel of haard?

Welke brandstof verkies je? Een cruciale vraag bij de aankoop van een inbouwcassette of kachel.

Vaste brandstoffen

Hout is de meest gekende vaste brandstof voor kachels of haarden. Naast hout (verbrandingwarmte), heb je ook kolen (gloeiwarmte), briketten en zelfs maïs en rijst. Hout moet volledig droog zijn: de vochtigheidsgraad mag niet hoger zijn dan 15%. Gebruik geen geschilderd of geïmpregneerd hout. Dat kan ongezonde emissies veroorzaken. Bovendien kan de verzekering zich terugtrekken. Bij kolen moet je op het asgehalte letten: dit mag nier hoger zijn dan 5%. 

Lees ook onze klus 'Brandhout selecteren en opslaan'.

Gas en stookolie

Gaskachels zijn verkrijgbaar in moderne uitvoeringen. Ze zijn gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Een stookoliekachel heeft een hoog rendement en geen rook of geuren. Beide brandstoffen bieden een minder levendig vlammenspel dan hout. Toch merk je dankzij moderne technieken steeds minder het verschil. 

kachel haard Hydro

Hout is de meest gekende vaste brandstof.

Foto DDG kachels & haarden op cv
  

haard doorkijkhaard roomdivider Gashaard Metro 100XT Tunnel Eco Wave

Gaskachels zijn verkrijgbaar in moderne uitvoeringen.

Foto Dru Belgium
  

pellets

Pellets zijn droog geperste korrels van zuiver houtafval.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Pellets

Pellets zijn droog geperste korrels van zuiver houtafval (zaagsel en spaanders). Het is goedkoper dan gas of stookolie. Pellets worden geleverd in zakken of bulk (silo in kelder). Er zijn speciale kachels met elektronische ontsteking die volledig automatisch ontbranden. Je kan ook tijdelijk overschakelen op houtblokken. Pelletskachels leveren niet helemaal hetzelfde vlammenspel op als een houtvuur. 

Elektriciteit

Een elektrische kachel of haard is een alternatief voor wie geen traditionele hout- of gashaard kan of wil installeren. Er is een uitgebreid gamma aan inbouw- en voorhandmoddelen. Ze bieden een realistisch vlammenbeeld. Je hebt geen ruimte nodig voor een rookafvoerkanaal. Wel vereist is een geaard stopcontact. Let op: het is niet de meest aangewezen energiebron om je woonkamer permanent mee te verwarmen. 

Bio-ethanol

Bio-ethanol is een vloeibare en reukloze brandstof die hoofdzakelijk bestaat uit alcohol van maïs, riet- of bietsuiker, aardappelen en graan. Het is minder vervuilend dan fossiele brandstof en biedt een rustig vlammenspel en schone verbranding. Je hebt geen afvoerkanaal nodig. 

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/18260/welke-brandstof-kies-jij-voor-je-kachel-of-haard/