5 tips om je woning met hout te verwarmen

Je woning verwarmen met houtblokken of pellets? Geen probleem! Je kan een kachel aansluiten op het verwarmingscircuit. Maar hoe begin je eraan?

1. Geef je installatie genoeg plaats

Als je kiest voor een centrale verwarming op houtblokken, voorzie dan genoeg plaats in de stookruimte voor de ketel (ongeveer 1 m²), het buffervat (1 m²), een beperkte houtvoorraad (2 m²) en een bakwagen voor het aanbrengen van hout en het afvoeren van assen. Kies je voor pellets, dan heb je alleen ruimte nodig voor de ketel (ongeveer 1 m²) en een warmwaterboiler.

Behalve met een cv-ketel op hout of pellets kan je ook werken met een cv-kachel. Deze komt dan in de leefruimte en wordt met twee leidingen aan de bestaande cv-installatie in de stookruimte gekoppeld.

2. Investeer in een geschikte ketel

De kwaliteit van het materiaal heeft een grote invloed op het comfort en verbruik. Er circuleren heel wat toestellen op de markt. Bij houtketels kan je kiezen tussen zeer eenvoudige, goedkope houtketels, of houtvergassers met automatische ontsteking, reiniging en luchtregeling.

Bij pelletketels is de keuze nog uitgebreider: ga je voor een ketel die je wekelijks moet onderhouden en bijvullen? Of voor een volautomatische ketel, waarbij je de pellets automatisch kan aanvoeren tot over een afstand van 20 meter?

3. Kies de juiste brandstof

Verbrand alleen zuiver en droog hout. Samengesteld of geverfd hout is uit den boze. Start de ketel op met klein hout en ecologische aanmaakblokjes. Krantenpapier is geen goed idee, omwille van fijnstof en het brandrisico.

Verwarm je met pellets, kies dan voor pellets met een DINplus- of ENplus-certificaat. Deze vind je bij de brandstofhandelaar of in gespecialiseerde zaken.

4. Voorzie voldoende opslagplaats voor je hout of pellets

Het jaarverbruik bedraagt 300 kg pellets of 400 kg houtblokken per kilowatt warmteverlies. Heb je een woning met 10 kW aan warmteverliezen, dan komt dat neer op 3.000 kg pellets of een opslagruimte van 3 m².

Voor houtblokken mag je dan rekenen op 4.000 kg of 4 ton. Denk eraan dat brandhout minstens twee jaar moet drogen. Een opslagcapaciteit van 3 keer 4 ton of 30 m² is geen overbodige luxe.

5. Vergeet het onderhoud niet

Een verwarmingsinstallatie werkt het hele jaar door, dag en nacht. En je wil er altijd een beroep op kunnen doen. Volg daarom de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant nauwgezet op. Een groot jaarlijks onderhoud is geen luxe, maar noodzaak.

De verbranding van hout en pellets stelt hoge eisen aan de schouw. Laat daarom elk jaar je schouw nazien en reinigen. Controleer de waterdruk in de installatie en ontlucht de radiatoren voor de start van het stookseizoen. Plan het onderhoud op tijd in. De zomer is hiervoor het ideale tijdstip. Raadpleeg bij vragen over je installatie altijd de installateur.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media