livios logo

5 vragen over kachels en haarden gekraakt

In onze rubriek Vraag en antwoord stromen er geregeld vragen binnen over kachels en haarden. Onze specialisten voorzien 5 vragen van even veel antwoorden.

Kan en mag houtkachel in houtskeletbouw?

Foto Dru Belgium
  

Foto Ecco Stove
  

Foto SAEY-Home-Garden
  

Foto SAEY-Home-Garden
  

Foto Dru Belgium
  

Foto SAEY-Home-Garden
  

Vraag: Kan je een houtkachel in een houtskeletbouw plaatsen? Moet je dan ergens extra rekening mee houden? Hoe moet deze geplaatst worden?

Antwoord: "Een houtkachel kan zeker in een houtskeletwoning. Zowel in skelet als massief", aldus Swa Houtmeyers van ENSIGN. "Uiteraard moet je wel voorzorgen nemen inzake veilige isolering van brandbare oppervlakten. Hierbij geldt de gulden regel: isoleren ja, maar verluchten zéker. Dat wil zeggen dat je brandbare vlakken isoleert, maar de warmte - die zich langzaam toch doorzet - niet opsluit, maar zorgt voor ventilatie, zodat warmte afgevoerd wordt."

"Schenk extra aandacht bij de dakdoorvoer van dubbelwandige geïsoleerde buizen. Deze buizen worden, hoewel ze toch geïsoleerd zijn, toch vrij warm aan de buitenkant. Het is dus beter de schacht waar men ze in opsluit/bekleed te verluchten en niet vol te proppen met isolatie. Als je deze buizen wil bekleden, gebruik dan een brandvrije plaat."

Hoe kan ik buis rond schouw afdichten?

Vraag: Ik heb een oude open haard vervangen door een cv-haard. Ik heb nu twee problemen: de kachel staat in verbinding met de schouw door middel van een buis. Rondom de buis moet ik de schouw nog afdichten. Hoe en met welk materiaal doe ik dit het beste? De kachel geeft toch wel heel wat geur af, is hier iets aan te doen?

Antwoord: "Smeer de ruimte rond de buis dicht met cement: het sluit perfect af en is brandveilig", zegt Emiel Denies.
"De geur kan te maken hebben met de schouw die niet of niet voldoende trekt, zodat de rookgassen terug in de ruimte komen. Is de schouw onlangs gereinigd en nagekeken op obstructies? Laat ze in elk geval nog eens nakijken."

Kan aansluiting pelletkachel via bestaande schoorsteen?

Vraag: Kan je een pelletkachel veilig via de buitenmuur aansluiten? Of is dit niet aan te raden? Ga je het beste via de bestaande schoorsteen?

Antwoord: Als je rekening houdt met de voorschriften van de fabrikant, is een dergelijke aansluiting door de buitengevel volgens Swa Houtmeyers van ENSIGN best mogelijk omdat deze rookgassen ook aangedreven worden door een ventilator, nodig voor de aangeblazen verbranding. "Uiteraard moet je dit doen op een veilige plaats zodat de hete rookgassen niemand storen of in gevaar brengen."

Kan ik schouwmantel in cellenbeton uitvoeren?

Vraag: We willen dit jaar een liftdeurhaard plaatsen. De meeste verkopers spreken elkaar echter tegen over de schouwmantel. Twee beweren zelfs dat cellenbeton niet goed is omdat het door de warmte kan verpulveren. Klopt dat?

Antwoord: Het is volgens Jan Fieuw van Xella perfect mogelijk schouwmantels in cellenbeton uit te voeren. "Cellenbeton wordt trouwens in veel industriële en openbare gebouwen gebruikt voor de brandwanden. Let wel op dat de vuurhaard zelf en de rook niet in contact komen met het materiaal. Maar aangezien het om een inbouwcassette gaat, is dit geen probleem."

Buis in bestaande schouw voor houtkachel of niet?

Vraag: Wij willen onze kolenkachel vervangen door een houtkachel. Hiervoor hebben we al contact gehad met verschillende plaatsers. Sommige zouden een buis in de huidige schouw plaatsen, anderen weer niet. Wat is de meest verstandige oplossing?

Antwoord: "Meestal heeft een houtkachel wel een grotere diameter nodig dan een kolenkachel. Zeker als het om een haard of cassette gaat", antwoordt Swa Houtmeyers van ENSIGN. "Naast de diameter en de hoogte van het rookkanaal, zijn nog andere parameters belangrijk:"

  1. De kwaliteit. Ideaal is een geïsoleerd rookkanaal. Dit kan je maken door een buis of flexibel in te bouwen in de bestaande gemetste schoorsteen.
  2. De uitmonding ten opzichte van de nok van het dak, en eventuele hogere obstakels: gebouwen, bomen, … .
  3. Steeds in een regenkap voorzien, eventueel een aerodynamische, die ook helpt bij wind.
  4. Er moet ook zeker voldoende toevoer van verse lucht zijn. Haast even belangrijk als het rookkanaal zelf.

"Het is trouwens aan te bevelen om een houtkachel te kiezen die rechtstreeks op de buitenlucht wordt aangesloten. En dat in verband met onze luchthuishouding en ventilatie, denk maar aan de dampkap."

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/5-vragen-over-kachels-en-haarden-gekraakt/