Nick en Catheline verwarmen bewust met hout: “Dankzij kachel zijn we energieonafhankelijk”

Bij de term ‘lage-energiewoning’ denken we bijna meteen aan zonnepanelen en een warmtepomp. Nick en Catheline gaven bij de bouw van hun houtskeletwoning echter een andere invulling aan de factor hernieuwbare energie. Zij kozen voor een houtkachel die ze zowel voor hun centrale verwarming als sanitair warm water gebruiken. Naast de gezellige warmte in huis, verzekert de kachel voor het Kempens koppel ook hun energieonafhankelijkheid.

Gezelligheid

Voor Nick en Catheline was de keuze voor een kachel voor de hand liggend. “Mijn ouders hebben altijd met een kachel gestookt en in ons vorig huis hadden we ook een kachel. We zijn het dus altijd gewoon geweest”, vertelt Nick. “Een kachel brengt enorm veel gezelligheid in huis en het vuur is fijn om naar te kijken. Bovendien vinden we het belangrijk dat we zo een hernieuwbare energiebron gebruiken.”

Oververhitting

Toch bleek de combinatie van een lage-energiewoning en een kachel in eerste instantie niet zo evident. “De bouwfirma stond in het begin zelfs eerder negatief tegenover het gebruik van een kachel in ons huis. Ze vreesden voor problemen met oververhitting omdat ons huis zo goed geïsoleerd is.” Die vrees bleek gelukkig onnodig. “Het is geen al te grote kachel en hij is watergekoppeld”, legt Nick uit. “Twee derde van de warmte wordt aan het water afgegeven dat op zijn beurt wordt gestockeerd in een buffervat. Zo kunnen we de warmte goed opslaan en wordt er aan de ruimte zelf maar beperkt warmte afgegeven. En hebben we dus ook geen oververhittingsproblemen. Bovendien zijn we op deze manier energieonafhankelijk omdat onze kachel zorgt voor warm sanitair water en het vloerverwarmingswater.”

Andere energiebron

De keuze voor een houtkachel was een heel bewuste keuze van Nick en Catheline. “Een gashaard zou ik zeker nooit kiezen. We hebben wel ooit een pelletkachel overwogen omdat die iets properder stookt en iets minder stoffig is. Met zo’n kachel heb je ook die gezellige vlam en gebruik je ook hout als hernieuwbare energiebron. Maar naar mijn gevoel is het toch nog anders dan een houtkachel. Als we geen houtkachel hadden geïnstalleerd, zou ik nog eerder voor een warmtepomp hebben gekozen”, zegt Nick.

Houtvoorraad

Het hout kon het koppel tot voor kort gemakkelijk via familie verkrijgen. Zo bouwden ze een aanzienlijke voorraad op waar ze nog wel een tijdje mee verder kunnen. “Vooral omdat ons verbruik in de nieuwbouw erg beperkt is. We gebruiken maximaal vier kuub hout per jaar, waar we dan de volledige verwarming van het huis mee doen.” Om ervoor te zorgen dat het hout droog genoeg is, bewaren Nick en Catheline het minimaal twee jaar in een houtstapelhok in de tuin.

Voor- en nadelen

Over de werking van de kachel zijn ze erg tevreden. “Vooral het feit dat hij watervoerend is, is voor ons een groot voordeel. Daarnaast kozen we ervoor om een extra optie toe te voegen zodat de kachel zelf de luchttoevoer stuurt. Op basis van de verbrandingstemperatuur die hij meet, stuurt hij de luchttoevoer aan zodat we gemakkelijker proper kunnen stoken en het hout optimaal verbrandt. Dat zorgt dan weer voor een maximaal rendement.” Als één van de weinige nadelen vermeldt Nick de mogelijke rookontwikkeling wanneer je wil bijstoken. “Het grote glas geeft een heel mooi zicht op het vuur, maar als je wil bijstoken moet je daardoor wel snel genoeg zijn en opletten voor rook in huis.”

Ventilatie

In de nieuwe houtskeletbouw werd een ventilatiesysteem D geïnstalleerd met gecontroleerde aan- en afvoer van de luchtstromen. “Omdat de kachel daarom geen lucht van in de woning mag nemen, hebben we een luchtaanvoer van buiten voorzien die via de kruipkelder naar binnen komt”, zegt Nick. De verbrande lucht wordt daarna gewoon via de schouw afgevoerd.

Budget

Aangezien de kachel hier de hoofdenergiebron is, nam hij een redelijk grote hap uit het bouwbudget van Nick en Catheline. “Er zit ook een zonnecollector bij die de vloerverwarming mee ondersteunt in de tussenseizoenen. Dat in combinatie met een kachel die watervoerend is en zelf de luchttoevoer stuurt, geeft wel een aanzienlijk prijskaartje. Maar daar hadden we rekening mee gehouden in ons budget.” De kosten voor het onderhoud en het verbruik vallen dan wel weer heel goed mee. Het jaarlijks onderhoud schat Nick op een 50 euro. Dat samen met het minimale houtverbruik in hun lage-energiewoning zorgt ervoor dat ze zeker niet moeten wakker liggen van het financiële plaatje.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media