livios logo

Bestaande woning, nieuwe kachel: hoe zit dat?

“Er kan tegenwoordig zoveel meer dan waar mensen zich bewust van zijn”, zegt Sander Otten, marketing manager bij DRU. “Alles hangt af van de staat van de schoorsteen, het afvoerkanaal en je beschikbaar budget. Er zijn bovendien meerdere situaties mogelijk, die elk om een andere oplossing vragen.” 

Gaskachels- en haarden

Foto Dru Belgium
  

Foto DOVRE
  

Foto Dru Belgium
  

Tegenwoordig zijn de meeste gashaarden en kachels uitgerust met een gesloten verbrandingssysteem. “Een traditionele schoorsteen is daarbij overbodig. Het aan- en afvoerkanaal mondt uit in je gevel of dak en kan rechtsreeks op je kachel aangesloten worden.” Ook een optie: de rookgassen via je kruipruimte of kelder afvoeren. “Zeker in appartementen is dit een handige oplossing.”

Liever geen doorvoer?

Zie je een doorvoer in je dak of gevel niet zitten? Of komen er voor jouw woning te veel kosten bij kijken? Dan is een haard op bio-ethanol een mooi alternatief. Die heeft geen afvoerkanaal nodig en is snel geplaatst.

Hout: rookkanaal essentieel

Kies je voor een houtkachel- of haard? Dan heb je altijd een rookkanaal nodig dat boven de nok van je dak uitkomt. Je zal dus moeten voorzien in een aparte schoorsteen. Of een aanwezige, ongebruikte schoorsteen laten optimaliseren.

Bestaande schoorsteen gebruiken

Een nieuwe kachel of haard aansluiten op een bestaande schoorsteen is dus mogelijk. “Maar er komen aandachtspunten bij kijken. Zo moet de schoorsteen in goede staat verkeren en de juiste diameter en lengte hebben. Ook het materiaal waaruit je schoorsteen is opgetrokken, speelt een grote rol. Stuk voor stuk criteria die je best ter plaatse laat beoordelen door een ervaren installateur”, adviseert Otten.

Strikte voorwaarden

Er gelden bovendien strikte voorwaarden voor de installatie van een kachel of haard. “Denk maar aan de uitstoot van rookgassen. Die mogen niet in de buurt van ramen afgevoerd worden. Dat heeft een impact op waar je kachel of haard kan geïnstalleerd worden. Je installateur zal dit zeker bekijken.”

“Let op het vermogen”

Het rendement van kachels en haarden staat vandaag zo op punt dat ze veel warmte verspreiden. “Een goed geïsoleerde woning kan je met een kachel met een laag vermogen al verwarmen. Heb je een haard met groot vermogen geïnstalleerd, dan wordt het al snel te warm en moet je het toestel uitzetten. En dat is jammer. Je koopt net een haard om van het vlammenspel te genieten. Op voorhand stilstaan bij het vermogen is dus zeker aan te raden.”

Rond de tafel

Daarom is het volgens Otten ook zo belangrijk om in de beginfase al rond de tafel te zitten met een installateur. “Hij bekijkt jouw situatie en woning en weet wat er allemaal mogelijk is. En dat is vaak veel meer dan waar mensen oorspronkelijk van uitgaan.” 

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/bestaande-woning-nieuwe-kachel-hoe-zit-dat/