livios logo

De voor- en nadelen van pellets

Pelletkachels en –branders zijn al een tijdje op de markt. Pellets, kleine cilindervormige korreltjes, zijn CO2-neutraal en goedkoper dan de meer traditionele brandstoffen. 

Wat?

Pellets zijn cylindrisch geperst onbehandeld afvalhout. Er is geen toevoeging van lijmen of andere chemische bindmiddelen. De harsen in het hout houden de pellets als het ware samen. Soms kan er een licht kleurverschil zijn. De toevoeging van loofbomen is hiervan de oorzaak. Fabrikanten zweren overigens bij 100% harshoudende pellets voor de beste resultaten. Momenteel lopen er zelfs experimenten met pellets op basis van maïs, zonnebloempitten en allerhande gewassen. De resultaten zijn minder dan die van hout. Ze hebben een hoger asgehalte en een lagere calorische waarde. Ook kunnen ze de schouwen aantasten en de kachels doen stokken.

Kwaliteitsverschil?

Pellets hebben een diameter die schommelt rond de 6 mm en zijn tussen de 10 tot 30 mm groot. Je kan stellen dat een pellet maximaal 5 keer de diameter mag zijn. Hoe harder ze geperst zijn, hoe beter. Goede pellets zijn glanzend. Als dit niet het geval is, zijn er mogelijk stoffen aan toegevoegd. Ook mogen er zo goed als geen scheuren of inkepingen in het oppervlak zijn. Andere kenmerken zijn het weinig afgeven van stof, de uniforme grootte en het beschikken over een kwaliteitskeurmerk. Als je op zeker wil spelen, kan je een test met water uitvoeren. Goede pellets lossen er volledig in op en zinken meteen naar de bodem.

Pellets zijn cylindrisch geperst onbehandeld afvalhout.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

De energie-inhoud van 2 kg pellets is gelijk aan 1 liter stookolie.

Foto De Dietrich
  

Weet dat een centraalverwarmingssysteem gemiddeld zo’n 300 kg pellets per jaar en per kw warmteverlies verbruikt.


  

Hoeveel?

De energie-inhoud van 2 kg pellets is gelijk aan 1 liter stookolie. Weet dat een centraalverwarmingssysteem gemiddeld zo’n 300 kg pellets per jaar en per kw warmteverlies verbruikt. Een pelletkachel van 10 kW verbruikt dus jaarlijks zo’n 3.000 kg pellets. 1m³ pellets komt overeen met ongeveer 320 liter stookolie.

Pro & contra

We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje:

VoordelenNadelen
 • Milieuvriendelijk, want CO2-neutraal

 • Onuitputbaar

 • Lokale productie in België. Voor de natuur belastend vervoer is niet nodig. Bovendien is dit positief voor de plaatselijke tewerkstelling en ben je economisch of politiek onafhankelijk, wat bij olie duidelijk niet het geval is

 • De prijs is relatief stabiel, want die is onafhankelijk van de wereldmarkt en beurzen

 • Pellets zijn niet giftig

 • Eenvoudige bediening van de systemen
 • Het onderhoud van de kachels wordt vaak onderschat, vooral als je dit vergelijkt met gas. Tijdens het stookseizoen moet je minstens 2 of 3 keer met de stofzuiger reinigen. 

 • De ventilator en schroefmotor zijn niet geluidsloos. 

 • Het gevaar op storingen bestaat door de ingewikkelde elektronica en mechanica. 

 • In tegenstelling tot een houtkachel is een pelletkachel afhankelijk van elektriciteit. 

 • De kostprijs van de kachels en ketels is niet gering.  

 • Ook moet je voldoende opslagplaats voorzien voor de pellets.

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/de-voor-en-nadelen-van-pellets/