livios logo

Energienormen voor kachels: een stand van zaken

Oude kachels mogen dan wel sfeer in huis brengen, ze zijn vervuilend en helemaal niet energie-efficiënt. Slecht voor het milieu en je portefeuille dus. Ben je van plan om een oude kachel te vervangen of om een nieuwe kachel te plaatsen? Dan gelden er bepaalde maatregelen die het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming inperken. We overlopen de normen waar je kachel of haard aan moet voldoen.

Energielabel

Verwarmingstoestellen hebben sinds 2018 een energielabel zoals we al kenden van huishoudapparaten zoals koelkasten en wasmachines. Verwarmingstoestellen krijgen een label van A++ tot G, waarbij A++ het beste rendement weerspiegelt. Door de bovenste verbrandingswaarde te meten, kunnen verschillende verwarmingstechnieken vergeleken worden en geldt het label voor alle verwarmingstoestellen.


  

Europese Ecodesign

Sinds 2015 is er een akkoord over Europese richtlijnen voor de productie van nieuwe toestellen. Ecodesign legt eisen op voor de energie-efficiëntie, herbruikbaarheid en herstelbaarheid van producten die binnen de EU worden geproduceerd en verkocht. Terwijl het energielabel enkel iets zegt over de energie-efficiëntie van een verwarmingstoestel, legt Ecodesign dus ook normen op over zaken als veiligheid, materiaal en uitstoot. Voor ketels op vaste brandstof gaan de Ecodesign-normen in vanaf 1 januari 2020, voor kachels op vaste brandstof is dat 1 januari 2022. Tot die datum gelden de huidige normen die in het Koninklijk Besluit zijn vastgelegd.

Green Deal

De Vlaamse Overheid heeft in samenwerking met de houtkachelsector en milieuverenigingen de zogenaamde Green Deal huishoudelijke houtverwarming ondertekend. Dit zijn richtlijnen om de negatieve effecten van houtverbranding op het milieu en de gezondheid te verminderen. Zo moeten houtkachels, pelletkachels en open haarden tegen 2030 de helft minder schadelijke stoffen uitstoten dan in 2016. Oude toestellen moeten gesaneerd worden, en er zijn maatregelen voor betere installatie, onderhoud, rookafvoer en stookgedrag.

Aan welke eisen moet je verwarming voldoen?

  • Oude verwarmingsketels vervangen is niet verplicht, maar je kan er wel een premie voor krijgen.
  • Als een oude ketel vervangen wordt door een nieuwe, moet die wel aan de minimumvereisten voldoen. Ketels en combiketels op basis van gas of stookolie moeten minstens het energielabel B dragen.
  • In 2035 komt er een algemeen verbod op stookolieketels. Vanaf 2021 is er via de EPB-regeling al een verbod op stookolieketels voor nieuwbouw en ingrijpende renovaties.
  • Nieuwe verkavelingen krijgen vanaf 2021 geen aansluiting meer op aardgas, maar moeten verwarmen met een warmtepomp of kunnen aansluiten op een warmtenet.
  • Vanaf 2020 moeten alle nieuwe ketels aan de Ecodesign-normen voldoen.
  • Vanaf 2022 moeten alle nieuwe kachels aan de Ecodesign-normen voldoen.

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/energienormen-voor-kachels-een-stand-van-zaken/