livios logo

Experts ontrafelen jullie lezersvragen over biomassa

Een paar weken geleden lanceerden we in onze nieuwsbrief een oproep om ons jullie vragen over biomassa te bezorgen. Tijdens ons debat op 28 oktober hebben we vijf van deze vragen voorgelegd aan acht experts. Hier zijn de antwoorden! 

Vraag 1

“Wat is de meest ecologische manier om een woning te verwarmen: hout of pellets? En kan een CV-kachel een duurzame oplossing zijn als extra warmtebron tijdens de koudste dagen?” 

Volgens Francies Van Gijzeghem, directeur van ABDE Solutions zijn kwalitatieve, genormeerde pellets de meest ecologische oplossing. “Een van de voordelen van pellets is ook de goede regelbaarheid van de kachel”, voegt Luc Vermeeren van Ecopower toe. “De kleine korreltjes worden in de juiste hoeveelheid toegevoegd. Als je minder warmte nodig hebt, gaat de kachel dat ook kunnen regelen. Dat heb je niet bij een houtkachel, waar je een blok hout inlegt. Je kan die er niet terug uithalen als het te warm is." Volgens Ludwig Van Wonterghem van Stroomop kan je een CV-kachel ook perfect als enige verwarmingsbron zien. “Je hoeft daar niets meer extra naast te voorzien.” 

Vraag 2

“We verwarmen momenteel met hout maar zouden graag overschakelen op pellets. Geeft dit dezelfde warmte en geeft dit ook genoeg warmte voor een ruimte van +/- 20 m2?“ 

Wim Vanlede van Stroomop: “Een kachel koop je op basis van vermogen. Het vermogen dat op de kachel staat, is het vermogen dat afgegeven wordt in je woning. Voor een hoofdverblijfplaats van 30 tot 50 m2 is een kachel tot 6 kW meer dan voldoende. Mensen schatten dit vermogen altijd te groot in en gaan dan voor een toestel van 8 of 10 kW. Dat heeft geen nut, je betaalt dan voor een toestel dat overgedimensioneerd is.” 

Foto DDG NV
  

Foto De Dietrich
  

Vraag 3

“Men spreekt alsmaar over het fijnstof bij het branden van hout: maar hoe zit het bij een speksteenkachel? Onze rookkanalen worden jaarlijks gestofzuigd omdat daar het meeste stof blijft hangen. Maar een speksteenkachel geeft toch veel minder fijnstof of niet?”

Christophe Fonteyne van Polvo: “Volgens mij is er geen verschil. Wel ligt het rendement van een speksteenkachel hoger. Ook als jevuur al uit is, blijft speksteen warmte afgeven, waardoor je minder verbruik hebt van hout. Door die lange warmteafgifte kan je vroeger stoppen met hout bij te vullen.” Dat bevestigt ook professor Michel De Paepe: “De uitstoot van fijnstof is inderdaad nagenoeg overal gelijk. Dat zie je ook aan de oranje balkjes in deze grafiek.” 

Vraag 4

“Wij hebben een allesbrander van 26 jaar oud die nog uitstekend functioneert. Maar we gaan de living veranderen en men heeft ons aangeraden om hem te vervangen wegens de toekomstige verplichtingen voor houtkachels. Wat zijn de vooruitzichten voor houtkachels in België? 

Deze vraag is voor Wim Vanlede van Stroomop een bewijs van de lock-in waar we in zitten. “We zitten hier met een verouderd toestel van 26 jaar oud. Dat moet vervangen worden. De vraag is dan door wat je dit gaat vervangen. Dat hangt af van de staat van je woning. Zijn er plannen om die goed te isoleren? Dan zal je behoefte aan warmte een stuk dalen.” 

Benjamin Clarysse, beleidsmedewerker van Bond Beter Leefmilieu vult aan: “Eerst en vooral is het inderdaad belangrijk om je huis goed te isoleren. Daarna kan je gaan kijken hoe je in warmte zal voorzien. Kan je aansluiten op een warmtenet? Kan je een warmtepomp plaatsen? Of ga je voor een hoogrendementskachel waarmee je op verstandige manier kan verwarmen? Er zijn meerdere alternatieven. Maar alles begint met een degelijke isolatie.”

Vraag 5

“Wij gaan onze aangekochte woning renoveren, en die waarschijnlijk verwarmen met een ketel op pellets. Is dit de beste oplossing?” 

“Je verwarmingsvraag is je laatste zorg”, vindt Michel De Paepe. “De eerste zorg is je warmtevraag naar beneden krijgen door je isolatie goed te krijgen. Je maakt best een langetermijnplanning, een masterplan van hoe je je woning naar CO2-neutraliteit gaat krijgen en hoe je ervoor zorgt dat je je woning binnen twintig jaar nog kan verkopen. Als je dat plan hebt en weet hoeveel warmte je effectief nodig hebt, kan het zijn dat voor jouw woning een pelletkachel een goede oplossing is. Maar nu een pelletkachel zetten en daar een paar jaar gerust mee zijn, is geen goede strategie. Dan ga je heel veel waarde verliezen aan je woning op termijn.”

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/experts-ontrafelen-jullie-lezersvragen-over-biomassa/