livios logo

Gezellig kachelen zonder schuldgevoel?

Houtverwarming ligt onder vuur. Grote boosdoener? Fijnstof. De Belgische kachelfabrikant Stûv komt nu met een oplossing.

Je kan de verbrandingskamer 45 graden naar rechts en links draaien, zodat het vuur nog beter zichtbaar is vanuit verschillende hoeken.

Foto Stûv
  

Het bedrijf uit Namen stelde voor de ontwikkeling van zijn nieuwste pelletkachel een team samen van wetenschappers, ingenieurs en ontwerpers. Parallel sloot het ook partnerships af met onderzoekscentra en universiteiten. Resultaat? De Stûv P-10 pelletkachel. "Dit toestel stoot 200 keer minder CO uit dan de vereiste norm en er kon geen fijnstof worden opgemerkt", zegt Gérard Pitance, gedelegeerd bestuurder van Stûv.

Geen fijnstof

Recent deed ook de consumentenorganisatie Test Aankoop labotests op verschillende pelletkachels. Bij een aantal van deze modellen, waaronder de Stûv P-10, werd geen fijnstof gedetecteerd.

Door de grote ruit is het vlammenspel overal vanop zithoogte zichtbaar.

Foto Stûv
  

De Stûv P-10 is verkrijgbaar vanaf 4330 euro exclusies btw en exclusief plaatsingskosten.

Foto Stûv
  

 

Draaiend vlammenspel

De nieuwe kachel gooit niet alleen technisch hoge ogen. Door de grote ruit is het vlammenspel overal vanop zithoogte zichtbaar. Je kan de verbrandingskamer 45 graden naar rechts en links draaien, zodat het vuur nog beter zichtbaar is vanuit verschillende hoeken. Ook handig: dankzij een reservoir op armhoogte kan je de kachel makkelijk bijvullen. Je hoeft de zak met pellets dus niet helemaal op te heffen.

Volgende stap: nul-emissie

Stûv maakt zich sterk dat het nog beter kan en stelt veel hoop in fundamenteel onderzoek. Het bedrijf ziet twee belangrijke punten om kachels verder te verbeteren. “Enerzijds de verbrandingskamer waarin we de juiste omstandigheden proberen te creëren om alle bestanddelen te verbranden die worden uitgestoten tijdens de verbranding van hout. Anderzijds werken we aan technologieën om stoffen die worden uitgestoten buiten de verbrandingskamer te verwerken. Zo groeien we richting een nul-emissie”, aldus Thomas Duquesne, R&D-manager bij Stûv.

De Stûv P-10 is verkrijgbaar vanaf 4.330 euro, exclusief btw en plaatsingskosten.

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/gezellig-kachelen-zonder-schuldgevoel/