livios logo

Hoe een schouwbrand voorkomen? Brandexpert geeft 7 tips

Vanaf oktober genieten veel Belgen weer van hun haard of kachel. Hierdoor stijgt het risico op schoorsteenbranden. Verzekeraar Baloise Insurance telt tussen oktober en maart tot vier schoorsteenbranden per maand. “Met de juiste voorbereidingen zijn die  nochtans makkelijk te voorkomen”, zegt brandexpert Dirk Maes.

Schoorsteenbranden zijn de hele winter een probleem, maar oktober en maart zijn volgens verzekeraar Baloise Insurance de grootste risicomaanden. In oktober maak je je haard of kachel voor het eerst weer aan, maar vaak heeft je schoorsteen geen grondig onderhoud gehad. “Denk bijvoorbeeld aan vogelnesten die de hele zomer zijn blijven hangen. De kauw is traditioneel zo’n vogel die zijn nest graag met dikke takken in schouwen maakt. De verdroogde takken kunnen vuur vatten, met een schouwbrand tot gevolg”, zegt Dirk Maes, brandexpert bij Baloise Insurance.

Schoorsteenbranden zijn de hele winter een probleem, maar oktober en maart zijn volgens verzekeraar Baloise Insurance de grootste risicomaanden.

Foto Getty Images
  

 

Hoe voorkomen?

Deze zeven tips van Dirk Maes helpen je om een uitslaande schouwbrand te voorkomen:

  1. Kies voor een onderhoud door een erkende schoorsteenveger
  2. Ga voor droog en onbehandeld hout en verbrand niet te veel hout in één keer
  3. Laat de klep van de haard openstaan voor verkoeling
  4. Plaats een schoorsteenkap of rooster om vogelnesten te vermijden
  5. Pas bij renovatie de diameter van je kachel aan je schouw aan
  6. Houd brandbaar materiaal uit de buurt van je schouw
  7. Toch brand? Blus niet met water, maar strooi enkele kilo’s zout in de vlammen.


Leestip: condensatieproblemen in je schouw, bruine vlekken op je binnenmuren, slechte trek, rook of geurhinder? Dit doe je eraan!

 

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/hoe-een-schouwbrand-voorkomen-brandexpert-geeft-7-tips/