livios logo

Houtverbranding ‘groen’? “De technieken zijn er, nu ze ook toepassen”

Op 22 oktober 2018 sloten Agoria en het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid een ‘Green Deal’. Het doel? De impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit in Vlaanderen drastisch verminderen. Maar ook als gebruiker van een houtkachel kan je hier je steentje aan bijdragen door de juiste keuzes te maken. Hoe je dat doet? Livios en Agoria helpen je op weg.

Met de winter in aantocht is het een uitgelezen moment om een tussenstand op te maken van de Green Deal ‘Huishoudelijke houtverwarming’. Die overeenkomst kwam op 22 oktober 2018 tot stand onder impuls van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, technologiefederatie Agoria en een 20-tal partijen uit de sector. Vandaag hebben fabrikanten en invoerders van kachels en haarden alle innovatieve technieken in huis om de doelstellingen van de Green Deal haalbaar te maken, zoals tegen 2030 de emissies van huishoudelijke verwarming verlagen met 50% ten opzichte van 2016.

Verouderde houtkachels

De grote uitdaging is volgens Agoria-CIV om de beschikbare technologie te introduceren bij gebruikers van verouderde houtkachels. Want het zijn die kachels, van soms al 15, 20, 25 of 30 jaar oud, die vandaag verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de emissies en waarop we de grootste besparing van emissies en verbruik kunnen realiseren.” Volgens een recente BBT-studie (BBT staat voor best beschikbare technologie) van het VITO moeten gemetselde open haarden zonder technologie buiten gebruik gesteld worden en al dan niet vervangen door een beter alternatief.

Arkana kachel reportage

Foto Arkana
  

haard winter vrouw koffie


© Getty Images  

Goed voor jou en het milieu

Wil je je oude kachel vervangen door een nieuwe houtkachel? Dan kies je volgens de studie van het VITO best voor een exemplaar met een automatische regeling van de luchttoevoer in combinatie met een geavanceerde controle van het verbrandingsproces. Dit levert zowel jou als ons milieu heel wat voordelen op: niet alleen bespaar je tot 50% op je houtverbruik, je kachel stoot ook tot 90% minder emissies uit. En ook je comfort gaat er flink op vooruit. Je hoeft niet voortdurend in de gaten te houden of je kachel goed brandt.

Verwarmen met pellets

Naast houtkachels, kan je ook verwarmen met pelletkachels. Pellets zijn kleine cilindervormige korreltjes, gemaakt van geperst onbehandeld afvalhout. Pelletkachels beschikken sowieso over een automatische regeling van de lucht- en brandstoftoevoer en garanderen in iedere fase van het gebruik de beste milieu- en energieprestaties.

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/houtverbranding-groen-de-technieken-zijn-er-nu-ze-ook-toepassen/