livios logo

Is jouw kachel klaar voor de winter?

De temperaturen beginnen te zakken en het is weer vroeger donker buiten. Tijd om gezellig binnen te blijven voor een brandend houtvuur. Maar voordat je de kachel weer aansteekt, neem je best enkele voorzorgsmaatregelen om brand en andere gevaren uit te sluiten.

Drie cruciale elementen

Hou het glas proper met een goede ventilatie, het juiste hout. En laat de blokken niet tegen het glas komen.

Foto Dru Belgium
  

Sluit de kacheldeur niet meer goed? Vervang het dichtingskoord dan.


  

Correct stoken is belangrijk om de goede werking van je kachel te garanderen.

Foto Ecco Stove
  

Doe de luchttoevoer nooit volledig dicht, anders worden de ruiten zwart.

Foto DOVRE
  

Er zijn volgens kachel- en schoorsteenspecialist Colemont drie punten die je zeker moet onderhouden om een goede werking te garanderen: het glas, het dichtingskoord en de schoorsteen. Als kers op de taart geeft Colemont ook enkele nuttige stooktips mee.

1. Hou het glas proper

Voorkom dat het glas vuil wordt en zorg voor een goede verbranding van droog, harsarm hout. Een goede ventilatie betekent dan weer minder roetaanslag op het glas. Ook belangrijk: laat de houtblokken niet tegen het glas komen.

2. Check of de kacheldeur goed sluit

Controleer eerst of de deur van je kachel nog correct sluit. Dat kan door een blaadje papier tussen de deur te steken en die te sluiten. Kan je het papier er makkelijk tussenuit halen? Dan is de sluiting onvoldoende. In de deur zit een dichtingskoord. Die kan je zelf vervangen. Lijm een nieuwe koord vast met hittebestendige lijm.

3. Schoorsteen: jaarlijks onderhoud

Last but not least: de schoorsteen. Een jaarlijkse reiniging is geen overbodige luxe als je bedenkt dat je schouwbrand en andere ongemakken kan vermijden. Laat daarom elk jaar de schoorsteenveger langskomen.

Stooktips

Hoe je stookt, is ook belangrijk voor de goede werking van je kachel. Dit stappenplan legt uit hoe je best te werk gaat.

Stap 1: doe de piramide!

Stapel aanmaakhout trapsgewijs over elkaar als een piramide. Schuif vervolgens twee aanmaakblokjes er midden onder.

Stap 2: steek aanmaakblokje aan

Steek het aanmaakblokje aan en laat de deur ongeveer één centimeter open staan. Als er rook door de deur naar buiten komt, sluit je de deur en zet je de luchttoevoerschuif volledig open. Ga dan verder met punt 4.

Stap 3: sluit de deur

Na ongeveer tien minuten - of als je de warmte op 15 à 20 centimeter voor de glasruit duidelijk voelt - kan je de deur sluiten.

Stap 4: schakel over naar grotere stukken hout

Als het vuur tot gloed is verbrand en er geen vlammen meer te zien zijn, kan je grotere stukken hout in de voorzethaard gooien. Ga als volgt te werk: open voorzichtig de deur (één centimeter), na vijf seconden kan je de deur verder openen. Verspreid eventueel de asgloed voordat je het hout in de kachel legt.

Stap 5: regel de temperatuur

Regel de temperatuur met de luchttoevoerschuif. Zet deze nooit volledig dicht om te vermijden dat de ruiten zwart worden.

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/is-jouw-kachel-klaar-voor-de-winter/