livios logo

Kachel ouder dan 10 jaar? Pelletkachel is goed alternatief

Kachels creëren letterlijk en figuurlijk een warme sfeer in huis. Maar als ze ouder zijn dan 10 jaar zijn ze niet meer zo onschuldig. In België zijn 1,3 miljoen kachels dringend aan vervanging toe. Dat is één derde van alle Belgische kachels. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van Stroomop.

De traditionele houtkachel blijft het populairst.

Foto Getty Images
  

Een kachel is voor 1 op 10 landgenoten nog steeds het belangrijkste verwarmingssysteem. De traditionele houtkachel blijft het populairst, maar ook de houtpelletkachel is aan een opmars bezig. Ludwig van Wonterghem is zaakvoerder van kachelbedrijf Stroomop, en ook hij merkt de toenemende interesse. “De afgelopen twee jaar zitten pellets opnieuw in de lift. In 2018 verkochten we 1.460 toestellen, in 2016 waren dat er nog maar 1.128.”

Voordelen

Houtpellets zijn CO2-neutraal én goed voor je portemonnee.

Foto Getty Images
  

Mensen zijn steeds meer energiebewust, en een pelletkachel past ook in dat milieuvriendelijke plaatje. “Een nieuwe versie stoot tot 95% minder fijn stof uit en heeft een beter rendement, waardoor je tot 50% kan sparen”, vertelt van Wonterghem. Daarnaast zijn pellets CO2-neutraal én goed voor je portemonnee: het is veruit de goedkoopste brandstof om mee te verwarmen.

Welke kachel is het populairst?

Door de toename van de pelletkachels nemen zij met hun 20,1% nu een vijfde van de Belgische kachelmarkt in. Gaskachels doen het nog iets beter met 31,8%. Met 44,9% blijft de houtkachel de populairste. De steenkoolkachel neemt nog amper  3% van de markt in.

Provinciale verschillen

In Vlaanderen zijn er qua kachels enkele opvallende provinciale verschillen. West-Vlamingen blijven het meest met hout verwarmen. Meer dan 1 op 4 met een kachel in huis gebruikt een houtkachel om te verwarmen. Limburg doet het op dat vlak veel beter. Dit is de enige provincie die meer pelletkachels dan houtkachels gebruikt.

Oost-Vlaanderen beschikt over de nieuwste kachels: een derde van de Oost-Vlaamse kachelhouders beschikt over een toestel van maximum 5 jaar oud. Vlaams-Brabant stookt dan weer met de oudste kachels. Meer dan 6 op 10 Vlaams-Brabanders met een kachel in huis bevestigen dat die ouder is dan 10 jaar. In Antwerpen is slechts 10% van de kachels ouder dan 10 jaar.

In België zijn 1,3 miljoen kachels dringend aan vervanging toe. Is jouw kachel ook al ouder dan 10 jaar? Surf dan naar www.vervangjeoudekachel.be. Vraag daar jouw premie van 300 euro aan als je je oude kachel laat vervangen. 

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/kachel-ouder-dan-10-jaar-pelletkachel-is-goed-alternatief/