livios logo

Open haarden en inbouwcassettes

Bij inbouwhaarden en -cassettes (open haarden met een keramische glasdeur) is de totale warmteafgifte minder groot dan bij vrijstaande kachels. Hun rendement is in principe niet zo groot als dat van kachels. Voordeel is dat ze discreter zijn, minder plaats innemen en dat er minder risico op verbranding is.

Rechthoekig of vierkant

Inbouwhaarden of -cassettes zijn verkrijgbaar in een rechthoekig formaat en in grotere, vierkante modellen. Handig als je houtblokken rechtop wil zetten. Ze kunnen manueel, automatisch of zelfs met afstandsbediening bediend worden. Opgelet: ze moeten voorzien zijn van de Europese CE-markering.

Ventilator

Inbouwcassettes zijn dikwijls voorzien van een ventilator. Die zorgt voor een snellere opwarming van de kamer en een betere verspreiding van de warmte. De ventilator en roosters bevinden zich meestal onder de glazen deur. In dat geval zijn de roosters waardoor de ventilator de lucht blaast duidelijk zichtbaar. Bij andere cassettes zie je dat rooster niet en staat de ventilator elders opgesteld. Dergelijke cassettes ogen mooier, maar zijn duurder.

interieur trap haard

Een inbouwhaard is discreet, neemt weinig plaats in en het risico op verbranding is beperkt.

Foto Build Your Home
  

kachel haard Hydro beton

Ze kunnen manueel, automatisch of zelfs met afstandsbediening bediend worden.

Foto DDG kachels & haarden op cv
  

Waar zeker op letten?

Let bij je aankoop zeker op volgende punten: 

  • Rendement van toestel.
  • Welke brandstoffen mag ik gebruiken?
  • Is er een secundaire verbranding van de afvoergassen (zuiverdere en zuinigere verbranding)?
  • Wat is capaciteit van de inbouwcassette (moet gekozen worden in functie van grootte van de ruimte, isolatie, ...)?

Haarden met liftdeuren

Haarden met liftdeuren zijn een huwelijk tussen een open haard en een inbouwcassette. Is de liftdeur naar boven? Dan heb je het effect van een open haard. Met de lifdeur naar beneden heb je het effect van een inbouwcassette. Het verschil zit in het principe van de natuurlijke convectie: dit zorgt voor extra rendement zonder ventilator. 

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/open-haarden-en-inbouwcassettes/