livios logo

Sierschouwen

Een sierschouw heeft in tegenstelling tot een echte schouw een louter eshetische functie.

Materialen

Sierschouwen koppelen een decoratieve functie aan de gezellige warmte van de gesloten of open haard.

Foto Dru Belgium
  

Veel verschillende stijlen en materialen: klassieke stijlschouwen in marmer, hout of zelfs gietijzer, landelijke schouwen, echte antieke schouwen, ‘verouderde’ nieuwe schouwen in zandsteen, gebaseerd op oude modellen, en ten slotte moderne schouwen.

In de designschouwen wordt ook gewerkt met metaal, spiegels of glas, maar natuursteen krijgt in alle stijlen de voorkeur. Arduin, graniet of marmer zijn materialen met klasse. Natuursteen is hittebestendig en qua kleur en structuur is er bijna geen beperking. Het gekozen materiaal bepaalt in hoge mate de totaalprijs.

Ontwerp en plaatsing

Er bestaan een aantal standaarduitvoeringen, maar meestal is een sierschouw maatwerk. Neem contact op met een vakman en bespreek al met de architect de keuze van het verwarmingstoestel. Bespreek ook de plaats van de sierschouw in de leefruimte. Het rookkanaal achteraf verplaatsen is in principe niet mogelijk. Je kan de plaatsing eventueel ook zelf doen.

Vaak gemaakte fouten

  • Te laat contact genomen met schouwenbouwer (basisstructuur, ontworpen door architect, kan bepaalde beperkingen opleggen).
  • Diameter van het rookkanaal niet in functie van inbouwcassette. Open haard, gesloten systeem, hout of gas stellen telkens andere eisen.

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/sierschouwen/