livios logo

Vaarwel fijnstof voor 1.800 euro? "Dit systeem kan de toekomst veranderen"

“Elk jaar overlijden in ons land 9.000 mensen ten gevolge van slechte luchtkwaliteit. Op wereldvlak vallen er zelfs meer doden door luchtverontreiniging dan door malaria, aids en tuberculose samen. Schadelijke minieme stofdeeltjes, fijnstof, spelen hier een kwalijke rol in.”

Aan het woord is Christophe Fonteyne, zaakvoerder van Polvo, een firma gespecialiseerd in luchtfiltering. Als enige in België verkopen en plaatsen ze een filtersysteem dat 95 tot zelfs 100% van het fijnstof neutraliseert dat uit je haard of kachel komt. Het is al lang twaalf uur voorbij, klinkt het bijna onheilspellend.

Zwitserse uitvinding

Christophe Fonteyne: “In Vlaanderen is er geen enkele plek die voldoet aan de fijnstofnormen opgelegd door de Wereldgezondheidsorganisatie. En dat is problematisch gezien de strenge CO2-eisen de komende jaren.”

Foto Polvo
  

De verbrandingsrook van je haard of kachel gaat door een elektrisch veld. De moleculen krijgen hierdoor een negatieve lading. Deze negatieve deeltjes gaan automatisch op zoek naar een positieve lading. Die vinden ze tegen de schouwwand.

Foto Polvo
  

“De transformator die we op het dak tegen de schoorsteen bevestigen, zet netstroom om in 30.000 volt. Dat is vergelijkbaar met de stroomsterkte op een koeiendraad. Maar het systeem is echter ongevaarlijk."

Foto Polvo
  

"41% van het fijnstof in de lucht komt rechtstreeks voort uit verwarming. Als je bedenkt dat er 700.000 à 800.000 fossiele installaties in België staan momenteel, dan weet je dat de filter een enorm verschil kan maken.”

Foto Pixabay
  

“In Vlaanderen is er geen enkele plek, zelfs niet de top van de Kemmelberg, die voldoet aan de fijnstofnormen opgelegd door de Wereldgezondheidsorganisatie. En dat is problematisch gezien de strenge CO²-eisen de komende jaren.”

“De Zwitsers zijn echter al veel langer bezig met de problematiek. Boven de bergdalen bleef vaak een wasem van fijnstof hangen, net omdat ze er massaal stoken op hout. Van frisse berglucht bleek dus absoluut geen sprake meer. Maar twee elektro-ingenieurs zochten en vonden in 2008 een oplossing die fijnstof niet langer de lucht instuurt: de elektrofilter. In bepaalde delen van Zwitserland en Duitsland is het nu zelfs verplicht om zo’n filter te koppelen aan je haard of kachel. Wij willen dit ingenieuze systeem nu ook in België introduceren. En we zijn daarmee goed op weg”, is Christophe Fonteyne hoopvol.

Slim toestel op maat van iedere woning

Hoe werkt het systeem precies? Alles komt neer op simpele fysica. Wat weet jij nog over ionisatie? Kort samengevat, wekt het systeem een elektrisch veld op binnenin je schouw. Hoe dat precies in zijn werk gaat, zie je in onderstaand filmpje. 

Het proces is vrij simpel, legt Fonteyne uit: “De verbrandingsrook van je haard of kachel gaat door een elektrisch veld. De moleculen krijgen hierdoor een negatieve lading. Dat geldt zowel voor de meest minuscule roet- als fijnstofdeeltjes. Deze negatieve deeltjes gaan automatisch op zoek naar een positieve lading. Die vinden ze tegen de schouwwand. Beide partijen worden dus letterlijk naar elkaar toegetrokken.”

Bovendien werkt het systeem op iedere schouw en in combinatie met ieder verbrandingssysteem. “We stellen een specifieke code in op basis van de diameter van de schouw en het aantal kilowatt energie dat de kachel of haard opwekt. Vooral oudere, iets zwaardere toestellen halen hier het meest voordeel uit. Zij stoten een pak meer fijnstofdeeltjes uit dan de nieuwste modellen op de markt. Maar zelfs een modern toestel stuurt nog fijnstof de lucht in.”

Gevaarlijk? 

Bij de installatie komt heel wat elektriciteit zien. Al is het systeem 100 % veilig, garandeert Fonteyne: “De transformator die we op het dak tegen de schoorsteen bevestigen, zet netstroom om in 30.000 volt. Dat is vergelijkbaar met de stroomsterkte op een schrikdraad. Sterk, maar niet gevaarlijk. Het systeem heeft sowieso een ingebouwde beveiliging tegen kortsluitingen of schokken.”

Succesratio van 95 tot 100%

Het fijnstof en roet blijven dus als het ware tegen de binnenkant van je schouw plakken. “Een goede zaak, want eens het je schouw verlaat, blijft fijnstof binnen een straal van 200 m rond je woning zweven. Enorm ongezond voor jou én voor jouw buren. Daarom zijn we ook blij dat we zo’n hoge succesratio kunnen voorleggen: we garanderen dat 95% van het fijnstof niet in de buitenlucht terecht komt. Zelfs 100% als je geen papier of karton opstookt.”

En wat met de achtergebleven roet- en fijnstofdeeltjes tegen je schouwwand? “Het systeem geeft via een ledsignaal aan wanneer het tijd is om je schoorsteenkanaal te reinigen. Dat is sowieso verplicht om schouwbrand tegen te gaan”, benadrukt Christophe Fonteyne. “Bovendien is je schouwwand niet sneller aan onderhoud toe dan normaal.”

“Enorm potentieel”

De resultaten van de fijnstoffilter zijn intussen wetenschappelijk bewezen, benadrukt Fonteyne. En in landen als Duitsland en Zwitserland wordt het systeem hoe langer hoe meer vanzelfsprekend. Waar wachten ze bij ons op? “Geen idee, maar het probleem is wel acuut. 41% van het fijnstof in de lucht komt rechtstreeks voort uit verwarming. Als je bedenkt dat er 700.000 à 800.000 oudere kachels en haarden in België staan momenteel, dan weet je dat de filter een enorm verschil kan maken.”

“Bij elke schouw die we tot nu hebben aangepakt, bespaarden we gemakkelijk 8 tot 20 gram fijnstof per microjoule per uur. Voor gloednieuwe verbrandingstoestellen kunnen we die 8 gram zelfs terugbrengen tot 0,2 gram per microjoule. Het potentieel van deze elektrofilter is dus enorm.”

“Doe het voor het milieu, niet voor de geur”

De ioniserende fijnstoffilter is dus allesbehalve een toekomstverhaal. “Maar het kan onze toekomst wel helemaal veranderen. Voor de geur moet je het trouwens niet doen: de geurpartikels hangen vast aan de waterdampdeeltjes en glippen door het elektrisch veld. De rookgeur is minder sterk, maar verdwijnt niet helemaal uit de lucht. Dit staaltje technologie koop je dus voor je eigen gezondheid, die van je medemens en voor het milieu.” Prijskaartje? 1.800 euro, exclusief btw, inclusief plaatsing.

Lees ook:

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/vaarwel-fijnstof-voor-1800-euro-dit-systeem-kan-de-toekomst-veranderen/