livios logo

Houtkachel vervangen door pelletkachel: gemakkelijk te doen?

Vraag

Wij willen onze houtkachel vervangen door een pelletkachel om milieuredenen en om wat te besparen op onze verwarming.

Ik las het volgende in een artikel: "Het installeren van de kachel is heel eenvoudig en je kan direct beginnen met besparen. Het enige wat je hoeft te doen, is de kachel aansluiten op een afvoerbuis van een radiator. De rest gaat vanzelf!" Wat zijn de algemene ervaringen hiermee?En is er veel geluidshinder? We hebben momenteel een hogerendementsketel en ook zonnepanelen voor de zonneboiler.

Antwoord

"De installatie van een pelletkachel kan inderdaad vrij vlot verlopen, maar er zijn toch enkele aandachtspunten", merkt Stijn Gheysen van Steunpunt DuboVlaamsBrabant op.

  • "De afvoer van de rookgassen moet correct en veilig kunnen gebeuren. De voorschriften van de fabrikant en de regelgeving inzake rookgasafvoer van verbranding van vaste brandstoffen moeten nageleefd worden. Dit laat je best over aan een vakman.
  • Een kachel verbruikt veel zuurstof voor zijn verbranding. Kies daarom voor een kachel met een rechtstreekse aansluiting op buitenlucht. Zo vermijd je het aanzuigen van koude buitenlucht in de woning.
  • Bij een pelletkachel wordt vaak gebruik gemaakt van een ventilator om de warmte beter en sneller in de ruimte te kunnen verspreiden. Deze ventilator kan voor geluidshinder zorgen. Best ga je ergens een brandende pelletkachel gaan bekijken om zo zelf het geluid te kunnen beoordelen. Maar er bestaan ook pelletkachels met een uitschakelbare ventilator of zelfs zonder (elektrische) ventilator.
  • Een tweede bron van geluidshinder kan komen van de ventilator die helpt om de rookgassen af te voeren. Maar wanneer u een goed rookkanaal heeft met voldoende trek dan zal de ventilator voor het afvoeren van de rookgassen bijna niet gebruikt worden. Ook hier is dus een correcte plaatsing van de schoorsteen van groot belang."
Beantwoord door: Inge Pauwels, Dialoog vzw

Dialoog informeert over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen door vorming, advies en publicaties. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Kachels en haarden

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/vraag/33115/houtkachel-vervangen-door-pelletkachel-gemakkelijk-te-doen/