livios logo

Welke afstand tussen enkelwandig rookkanaal houtkachel en gipskartonwand?

Vraag

Wij hebben onze oude schouwen afgebroken. We willen nu op de benedenverdieping een enkelwandig rookkanaal aansluiten op de houtkachel. De kachel staat echter voor een gipskartonwand. Ik vind niet duidelijk terug wat de afstand is die aangehouden moet worden tussen het enkelwandig rookkanaal en deze platen. Hebben jullie hier een idee van?

Antwoord

We vroegen het voor je na bij Mansour Marchouh van Knauf: 

"De toepassing van gipskartonplaten rond dergelijke warmtebronnen en hun accessoires dient steeds met de nodige aandacht benaderd te worden. Bouwmaterialen op basis van gips worden wegens hun samenstelling breed ingezet in het kader van passieve brandweerstand, echter kunnen ze onder aanhoudende hoge temperaturen (hoger dan 50°C) hun mechanische kwaliteiten verliezen.

Een exacte afstand tussen de warmtebron en de gipskartonplaten kan niet zonder meer gegeven worden, en zal dus afhangen van verschillende factoren (o.a. stralingstemperatuur, warmteontwikkeling, aanwezigheid van isolatie,...). Daarom wordt in de praktijk voor dergelijke toepassingen voornamelijk gebruik gemaakt van hittebestendige platen, zoals calciumsilicaatplaten. Verdere informatie kan ingewonnen bij de fabrikanten van dergelijke plaatmaterialen."

Beantwoord door: Mansour Marchouh, Knauf

Knauf levert wereldwijd veelzijdige oplossingen voor de afbouw met dekvloeren, wanden en plafonds. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Kachels en haarden

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/vraag/33951/welke-afstand-tussen-enkelwandig-rookkanaal-houtkachel-en-gipskartonwand/