livios logo

Wat kost een pelletkachel?

Een pelletkachel, da's de gezelligheid van een houtkachel en het comfort van een centrale verwarming. Maar gezien het uitgebreide aanbod, is de vraag welk budget je best reserveert voor een degelijk model. Wim Vanlede van Stroomop wijst op de belangrijkste aandachtspunten.

1. Toestel: 1.750 - 5.750 euro

Exclusief btw. Een enorme prijsvork! "Dat komt door de grote verschillen in materialen voor de vuurhaard, van basic tot high-end", vertelt Vanlede. Hij onderscheidt drie kwaliteitsniveaus:

  1. Plaatstaal in combinatie met gietijzer: 1.750 tot 2.450 euro
  2. Gietijzer in combinatie met chamotte (gebakken klei): 2.450 tot 3.750 euro
  3. Chamotte in combinatie met vermiculiet: 3.750 tot 5.750 euro

Levensduur

"Een toestel van plaatstaal gaat tien tot vijftien jaar mee. Betaal je meer, dan loopt dat op tot 25 jaar. Ik raad aan om sowieso meer dan 2.500 euro te besteden. Logisch: voor een klassieke houtkachel betaal je 1.000 tot 3.000 euro, terwijl een pelletkachel gesofisticeerde elektronica bevat. En een complex verbrandingssysteem."

Geluidshinder, rendement en comfort

Nog drie redenen om misschien wat meer uit te geven: minder geluid, een hoger rendement en meer comfort. "Goedkope modellen zitten in geluidsklasse 3: naast de verbranding, hoor je ook de blazer voor de warme lucht en de schroefmotor. Bij geluidsklasse 2 maakt de motor minder lawaai."

"Vanaf 3.500 euro zit je in geluidsklasse 1: zonder blazer, zonder verbrandingsgeluid en met een geluidsarme schroefmotor. Ook de bediening is intuïtiever, met een touchscreen in plaats van knoppen."

pelletkachel

Het prijskaartje is sterk afhankelijk van het materiaal voor de vuurhaard.


© Stroomop  

Pelletkachel

Hoe hoger het prijssegment, hoe hoger het rendement en hoe meer comfort je in de plaats krijgt.

Foto SAEY-Home-Garden
  

2. Installatie: van 150 tot meer dan 900 euro

Net zoals het prijskaartje van het toestel, variëren ook de installatiekosten sterk:

  • Bestaande situatie, waarbij enkel de kachel vervangen wordt en het rookgaskanaal hetzelfde blijft: 150 tot 500 euro.
  • Situatie waarbij een dubbelwandige inox flexibel in de bestaande schouw geplaatst wordt: 600 tot 900 euro.
  • Er zijn geen schouw en luchttoevoer aanwezig. Dus wordt een nieuwe rookgaskanaal in inox of staal geplaatst en in een luchttoevoer voor de verbranding voorzien: vanaf 900 euro.

3. Pellets: jaarlijks 240 - 1.100 euro

Houtpellets kosten 4,8 tot 5,5 cent per kWh. Laten we uitgaan van een gemiddeld jaarlijks verbruik van 5.000 tot 20.000 kWh. Dan betaal je dus minstens 240 en maximum 1.100 euro per jaar.

Tip: koop pellets in de zomer!

Vanlede heeft een slimme kooptip. "De houtzagerijen draaien op volle toeren in april, waardoor er in de zomer een overaanbod is. Dan doe je de beste koop!"

4. Onderhoud: jaarlijks 90 - 180 euro

De onderhoudskost, ten slotte. Die schommelt tussen 90 en 180 euro. "We raden aan om dit het eerste jaar te laten doen. Nadien kunnen de meeste gebruikers dit. Je schouw vegen kost 50 tot 90 euro per jaar", besluit Vanlede.

5. Conclusie?

Hoeveel kost een pelletkachel dan? Als we telkens van de gemiddelde prijs uitgaan, zitten we aan zo'n 5.000 euro. Exclusief btw, maar wel inclusief pellets en eerste onderhoud.

Toestel zelf 3.500 euro
Installatie 525 euro
Pellets 670 euro
Onderhoud 135 euro
Totaal 4.830 euro

 

Pelletketel

Met een pelletketel verwarm je - in tegenstelling tot een pelletkachel - je hele woning. Meer lezen over het prijskaartje en de werking van zo'n systeem?

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/wat-kost-een-pelletkachel?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=&utm_content=e436077&utm_campaign=content