livios logo

Welk hout in je kachel?

Foto DDG NV
  

Foto Stûv
  

Foto Livios
  

Foto DDG NV
  

Foto Stûv
  

Foto Livios
  

Een houtkachel is een gezellige verwarmingsbron. Je moet wel goed nadenken over welke houtsoorten je erin opstookt en hoe je die opslaat. Want dat is een vereiste voor een optimale en gezonde werking van de kachel of haard.

Hard- en zachthout

Wat warmteafgifte betreft zijn er nauwelijks verschillen tussen hardhout (beuk, eik, meranti,…) en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout omwille van de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller op en zal je dus vaker moeten aanvullen. Anderzijds is het ook goedkoper.

Heb je een accumulerende kachel waarin je slechts enkele uren hout moet verbranden om dan een hele dag van de warmteafgifte te genieten, dan is zachthout net zo goed als hardhout. Heb je een gewone kachel, die je de hele tijd moet blijven bijvullen, dan is hardhout praktischer.

Naald- en loofhout

In een kachel kan je naald- en loofhout stoken. Voor een open haard geniet loofhout de voorkeur, uit veiligheidsoverwegingen. Naaldhout gaat bij verbranding sissen en knetteren, door de grotere ophoping van houtgassen in het hout. Bovendien kunnen sommige houtdeeltjes dan ook wegspatten waardoor ze in een open haard tot brandgevaarlijke situaties kunnen leiden.

Loofhout laat vlugger houtgassen vrij, zodat er tijdens het stoken nog maar zelden houtdeeltjes knetteren en wegspatten. Voor de open haard gebruik je best loofhout dat bovendien rustig brandt, zoals beuk of hout van fruitbomen. Naaldhout brandt minder lang dan loofhout, maar ook wilg en populier branden relatief kort.

Behandeld hout

Kachelbezitters zullen het beamen: goed brandhout is duur en zeldzaam. Dit in tegenstelling tot hout dat vrijkomt bij afbraakwerken. Waarom dus niet dat hout gebruiken voor je kachel? Het kost je niets en je hoeft niet naar het containerpark te rijden.

Maar zoals dat ook geldt voor andere afvalmaterialen zoals papier, karton of plastic is het ook af te raden behandeld hout te verbranden. Hierbij kunnen stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Spaanderplaat, hardboard, multiplex, en gebeitst, geïmpregneerd, geverfd of anders behandeld hout hoort daarom niet thuis in een houtkachel.

Spaanderplaat, hardboard en multiplex bevatten lijm en bindmiddelen die schadelijke stoffen kunnen afgeven zoals formaldehyde. Verf kan onder meer chloorverbindingen bevatten en allerlei metaalverbindingen zoals barium, cadmium, chroom, kobalt, lood, koper, titaan en zink. Geïmpregneerd hout kan onder meer pentachloorfenol, tributyltinoxide en teerdistillaten bevatten. Gebeitst hout ten slotte bevat carbolineum of creosoot wat allemaal zeer schadelijk is voor de gezondheid en het milieu.

Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de kachel is afval verbranden niet gezond. De temperatuur kan hoger oplopen in de kachel dan bij de verbranding van hout en kolen. Het risico bestaat dat de kachel gaat scheuren of barsten. Ook wordt de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk groter. In dit geval kan de verzekeraar zich terugtrekken als je gestookt hebt met materiaal dat op de lijst met verboden stoffen staat.

Nat hout

Hout dat rechtstreeks uit het bos komt, is veel te nat. Je zal merken dat het niet volledig verbrandt. Vochtig hout, welke houtsoort ook, is sowieso ongeschikt. Bij het branden is de temperatuur veel te laag wat voor een onvolledige verbranding zorgt. Ook is de kans op rookontwikkeling groot. Bovendien is het niet gezond, want er kunnen schadelijke stoffen vrijkomen die bij volledige verbranding afwezig zijn.

De droogtijd van hout is afhankelijk van de soort. Zo moet hout met veel tannines (looistof) erin, zoals eik, langer drogen om de tannines eruit te krijgen. Vers gekapte bomen hebben een vochtigheidsgehalte dat schommelt rond de 50 %. Na een jaar daalt dit tot 20 %. Nog eens één tot twee jaar later is dit 12 tot 15 %. Ideaal is een vochtigheidsgehalte onder de 20 %. Je kan dus stellen dat goed brandhout twee jaar gezaagd en gekloofd onder een afdak, waar veel wind aan kan, gelegen heeft.

Hars vermijden

Hout met hars vermijd je best. Dennen en sparrenhout zullen de schoorsteen sneller vervuilen (roet), wat dus voor een grotere kans op schoorsteenbranden zorgt. Ook zal het hout sneller spatten zodat je een vonkenscherm ter bescherming nodig hebt.

Welke soort?

Het beste hout voor in de kachel of openhaard is hardhout zoals beuk, eik, kastanje en acacia. Dit hout brandt lang en geeft mooie vlammen af. Zachte houtsoorten zoals berk, linde, wilg en populier branden minder lang. Ook kolen, hout-, bruinkool- of zaagselparaffinebriketten kunnen net zoals houtbriketten in de kachel.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-en-haarden/welk-hout-in-je-kachel/