livios logo

Airconditioning: hoe werkt het?

Airconditioning is een systeem dat de lucht in een kamer afzuigt, door een koelbatterij stuurt en terug de kamer in blaast. Hierdoor wordt een constante temperatuur gecreëerd en wordt de vochtigheidsgraad verlaagd. Hoe werkt het precies?

Luchtcondensatie of directe ontspanning

De meeste apparaten werken via luchtcondensatie. Het vloeibaar koelmedium in de koelbatterij verdampt en onttrekt zo warmte uit de aangezogen lucht.

Watercondensatie

Watercondensatie wordt gebruikt wanneer de condensatie van het koelmedium niet kan gebeuren via de buitenlucht. Er wordt ijswater gebruikt als koelmiddel voor de koelbatterij. Hierbij kan je werken met ‘verloren water’ (leidingwater, putwater, ...) of met water in gesloten kringloop met een koeltoren.

Omkeerbare airconditioners

Omkeerbare airco's zijn een apart geval. Ze kunnen tijdens de koude maanden ook de binnenlucht verwarmen. Dit systeem werkt volgens het principe van een warmtepomp. De warmte wordt uit de koude buitenlucht gehaald en naar binnen gebracht tot bij temperaturen van -20°C buiten (zoals de diepvriezer thuis). Bovenstaand principe bestaat dus ook bij airconditioners die werken met watercondensatie. Ze hebben een lager verbruik dan een klassieke verwarming en zijn vooral interessant in tussenseizoen. Een omkeerbare airco kan evenwel ook als hoofdverwarming, want het toestel kan temperaturen tot -15°C aan.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/koeling/16765/airconditioning-hoe-werkt-het/