livios logo

Soorten airco's: welk toestel kies jij?

Met airconditioning hou je je woning lekker fris op warme dagen. Er bestaan verschillende toestellen. Een overzicht. 

Monobloc of splitsystemen?

We maken een onderscheid tussen monobloc- en splitsystemen. Monobloctypes bestaan uit één stuk, terwijl splitsystemen uit een binnnen- en buitenunit bestaan. De compressor-condensorgroep wordt aan de buitenzijde van de woning geplaatst. Hierdoor heb je minder geluidshinder.

1. Raamkoeler

Een raamkoeler is een monobloctype met ingebouwde batterij, compressor en condensor. Dit is het bekendste en meest gebruikte type. Het toestel wordt boven een deur, in een venster of muur geplaatst. 

De plaatsing is vrij eenvoudig. Er is wel breekwerk vereist om een opening in de muur of opengeschoven raam vrij te maken. Ze hebben een vrij hoog geluidsniveau, al is er verbetering merkbaar. 

2. Mobiele monobloc-airconditioners

Dit zijn verplaatsbare monoblocairconditioners. Ze zijn onmiddellijk gebruiksklaar, zonder de tussenkomst van een vakman. De lucht voor condensatie van koelmedium wordt uit de ruimte afgezogen en een luchtslang voert de warme lucht naar buiten af. Deze systemen hebben een gering koelvermogen (hoogstens voor één kamer) en maken vrij veel lawaai. 

mobiele airco


© Getty Images  

3. Verplaatsbare split-airconditioner (mobiele split)

Bij een mobiel splitsysteem zit de koelbatterij en compressor in het toestel in je woning en bevindt de condensor zich buiten. Het rendement en geluidsniveau zijn beter dan dat van mobiele monobloctoestellen.

4. Vaste splitsystemen

Bij een vast splitsysteem wordt de condensgroep (compressor en condensor) buiten geplaatst in een unit en via koelleidingen verbonden met het binnentoestel. Deze toestellen zijn duurder, maar bieden de beste verhouding koelvermogen - prijs. Je hebt keuze uit muur-, vloer-, plafond- en plafondinbouwmodellen. 

Je ervaart weinig geluidshinder in huis en deze airco is ook esthetisch interessant: de binnentoestellen zijn compact en bevestiging gebeurt minder opvallend. Ze hebben slechts een muuropening van 6 à 10 cm nodig. Laat de plaatsing over aan een vakman. 

5. Multisplitsystemen

Bij multisplitsystemen zijn meerdere binnenapparaten aangesloten op één enkele buitengroep.

6. Centrale airconditioningsystemen

Centrale airconditioningsystemen zijn enkel geschikt voor grote gebouwen. Dit systeem zuigt de lucht naar een centrale koelbatterij en verdeelt die vervolgens terug over de verschillende lokalen. Meestal regelt een thermostaat de temperatuur en is het niet mogelijk de temperatuur in elke ruimte vrij te kiezen. Ook bij luchtverwarming kan je dit systeem toepassen omdat het kanalencircuit kan gebruikt worden voor zowel verwarmen als koelen. Je kan koelen door simpelweg een koelbatterij op de ketel te plaatsen en in een buitengroep te voorzien.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/koeling/23081/soorten-aircos-welk-toestel-kies-jij/