Je woning afkoelen via je verwarming: dit zijn je opties

Volgens klimatologen staan er ons steeds meer hittegolven te wachten. De temperatuur in huis onder controle houden, wordt ook in België een probleem. Veel mensen dromen van een airconditioning. Maar dat is niet altijd de juiste oplossing. Kijk daarom eens of jouw verwarmingssysteem je te hulp kan schieten. Wij overlopen alvast de verschillende mogelijkheden.

1. Vloer-/wandkoeling

Met sommige vloer- of wandverwarming kan je de temperatuur in je woning met een paar graden doen dalen. Je laat in dat geval koel water door de buizen stromen waardoor je via de dekvloer overtollige warmte uit de woning onttrekt. De warmtepomp geeft de warmte af aan de buitenlucht, waardoor het water opnieuw afkoelt en de cyclus kan herstarten. Op die manier doe je de omgevingstemperatuur op de warmste momenten met 3 à 5°C dalen zonder dat jouw energiefactuur torenhoog oploopt.

Naast de energieprijs zijn er nog enkele andere voordelen. In tegenstelling tot een airconditioning zie je wand- of vloerverwarming helemaal niet. Je hebt ook geen last van luchtverplaatsing of vervelende geluiden. Het enige nadeel is echter het beperkte koelvermogen. Ruimtes die pal op het zuiden gericht zijn of waarin veel personen samenzitten zal je moeilijk kunnen koelen. Het koel water mag namelijk niet onder de 18°C zakken, want anders zal er condens neerdalen. Jouw vloer kan op enkele uren kletsnat worden. Hou daarom rekening met het zogenaamd dauwpunt. Dat is de temperatuur waarop het vocht in de lucht verandert in water. Het dauwpunt verschilt naargelang de luchtvochtigheid. Na een stevige regenbui zal het punt enkele graden lager liggen.

2. Plafondkoeling

Koelen via het plafond voelt aangenamer dan koelen via de vloer. De reden hiervoor is tamelijk eenvoudig. Omdat warmte stijgt en koude daalt, blijf de afgekoelde lucht aan de vloer hangen als je vloerverwarming gebruikt. Dat geeft soms een onaangenaam gevoel, maar plafondkoeling verhelpt dat probleem. Bij dit systeem laat je, net als bij vloerverwarming, koud water stromen door een gesloten buizensysteem. De koude lucht wordt zwaarder en zakt automatisch naar beneden. In combinatie met de warme lucht koelt de volledige ruimte gelijkmatig af.

Verder heeft plafondkoeling nog twee andere voordelen. Ten eerste kan je het plafond volledig gebruiken om te koelen. Dat is bij vloerkoeling niet het geval. Daar wordt een aanzienlijk deel van de oppervlakte ingenomen door meubels. Het koelvermogen van plafondkoeling is hoger dan bij vloerkoeling. Ten tweede heeft plafondkoeling sneller effect. Bij vloerkoeling ligt er nog een dikke chape boven het buizennet. Hierdoor zal eerst de vloer afkoelen en dan pas de ruimte. Plafondkoeling is niet of amper afgeschermd.

3. Ventiloconvectoren

Wil je een ruimte snel afkoelen? Sluit jouw warmtepomp dan aan op een ventiloconvector. In dit systeem zit een spoel waardoor normaal gezien warm water stroomt. Een ventilator blaast op deze spoel en warmt de ruimte op. Laat je echter koud water door de spoel lopen dan draai je het mechanisme om. Je koelt de ruimte zonder aan comfort te verliezen.

Het temperatuurverschil tussen de gekoelde lucht en de omgevingslucht is lager dan bij een airconditioning. Hierdoor trek je geen onaangename luchtstromen op gang en loop je veel minder risico op  luchtweginfecties.

Hoe kan je water koelen?

Voor elk van deze oplossingen heb je koel water van ongeveer 18°C nodig. Hiervoor is een warmtepomp erg geschikt. Je onttrekt warmte aan jouw woning en geeft die af aan de omgeving (de lucht, de bodem of het water). Laat bijvoorbeeld jouw lucht-waterwarmtepomp ’s nachts draaien en sla de koelte op in de vloerplaat, de muren of het plafond. Omdat de buitentemperatuur ’s nachts altijd lager is, zal je daarvoor niet veel energie nodig hebben. Voor een erg zacht prijsje is jouw woning tegen de ochtend lekker afgekoeld.

Heb je enkel een verwarmingsketel? Dan is het onmogelijk om water van 18°C aan te maken. Overweeg daarom om een kleine warmtepomp te koppelen aan jouw verwarmingssysteem. Aangezien het temperatuurverschil tussen de koude- en warmtebron over het algemeen niet ze groot zal zijn, heb je geen systeem met een groot vermogen nodig. Daarenboven kan je deze kleine warmtepomp in het voorjaar en in het najaar gebruiken om warmte te produceren. Zo ontlast je enerzijds je verwarmingsketel en verlaag je anderzijds je ecologische voetafdruk.

Bij systemen om via de wanden te koelen, kan je de watertemperatuur ook verlagen door ze te koppelen aan een geothermisch systeem zonder warmtepomp. Met een ingegraven warmtewisselaar koel je dan het water in de buizen af. Je hebt enkel een eenvoudige circulatiepomp nodig om het water rond te pompen. Hoe hard je zal kunnen koelen, hangt af van de lengte van de ingegraven buizen en van de kwaliteit van de bodem.

Besluit

Systemen om je woning af te koelen via de verwarming bevinden zich nog altijd in de schaduw van airconditioning. Nochtans kunnen de voorgestelde koeloplossingen de binnentemperatuur met 3 à 5°C doen dalen. Ze zijn zeker efficiënt en je kan ze makkelijk koppelen aan een bestaand systeem zoals vloerverwarming.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media