9 tips om natuurlijk te koelen

Voor je denkt aan airco of omgekeerde warmtepompen, kijk eens wat je zelf kan doen. Met deze 9 tips laat je de temperatuur in huis heel wat zakken.

1. Laat de ramen overdag toe

De meest elementaire “techniek” om de temperatuur in huis onder controle te houden, is erg eenvoudig. Sluit de ramen als het overdag warm is buiten.

2. Houd de zon buiten

Per vierkante meter beglazing waarop de zon invalt, warmt jouw woning met 1000 W op. Houd daarom de zon tegen voor ze het glas bereikt. Plaats buitenzonwering, zoals jaloezieën, screens, zonneschermen, buitenlamellen of -luiken. Ook bomen, hagen en hoge struiken zijn erg efficiënt.

3. Benut de nachtelijke koelte (nachtventilatie)

Zet zoveel mogelijk ramen en deuren open van zodra de buitentemperatuur onder de binnentemperatuur zakt. De warmte die zich in de muren heeft opgestapeld, vindt zo haar weg naar buiten.

Lees ook: Intensieve nachtventilatie: je huis gratis koelen

4. Voorzie een ventilator en ijsblokjes

Een ventilator is een handige en onderhoudsarme oplossing om jouw woning snel af te koelen. Hij verbruikt ook minder energie dan een airco. Wanneer het echter zeer warm is, zal de ventilator de warme lucht vooral “voortblazen” en het warmtegevoel niet echt wegnemen. Handige tip: vries een fles water in en zet ze voor de ventilator of hang er vochtige doeken voor. De ventilator zal de koelte de ruimte inblazen. Er zijn ook systemen met ingebouwde koelelementen op de markt. Zij maken gebruik van hetzelfde principe.

5. Verhuis je slaapkamer

Als je bepaalde ruimtes van plaats kan wisselen, verhuis de slaapkamers dan naar de oost- of noordzijde van je woning. Die kant geniet van meer schaduw en blijft dus koeler. Kies daarnaast voor een slaapkamer op het gelijkvloers in plaats van op de bovenverdieping of onder het dak. Hoe hoger je in huis klimt, hoe warmer het er doorgaans is.

6. Kies voor planten, tegen de gevel of in potten en bakken op terras of balkon

Planten vormen een echte verdedigingslinie tegen de warmte. Ze halen water uit de bodem en laten het via hun bladeren verdampen. Zo laten ze de lucht in huis ademen.

Lees ook: 7 tips voor een koele tuin in de zomer

7. Vermijd elektrische toestellen

Om de temperatuur in je woning te verlagen, beperk je het best het aantal warmtebronnen in huis. Elektrische apparaten verbruiken niet alleen energie (zelfs in slaapmodus), ze geven ook warmte af. Koppel dus alle toestellen los die je niet nodig hebt en beperk het gebruik van kooktoestellen (de oven en kookplaat in het bijzonder). Is de zomer niet de ideale periode voor slaatjes en koude schotels?

Door je toestellen uit te schakelen, bespaar je bovendien ook snel op je energiefactuur.

8. Isoleer je woning

Is je woning niet geïsoleerd, dan ontsnapt de warmte in de winter. Omgekeerd baant ze zich gemakkelijker een weg naar binnen in de zomer. Door het dak en de gevels van je gebouw te isoleren, vermijd je dat de temperatuur in huis te snel oploopt.

9. Gebruik water

Als je vloerbekleding het toelaat (keramische tegelvloer, natuursteen, …), dweil die dan met veel water, met extra nadruk onder de ramen. Je kan de temperatuur ook doen dalen door af en toe een emmer water uit te gieten op het balkon, het terras of voor de deur.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media