livios logo

Na het warmtenet, nu ook het koudenet. Zo blijft het lekker fris in deze huizen!

In de Janseniuswijk in Leuven vind je geen enkele airco met dit warme zomerweer. De appartementen in deze wijk zijn aangesloten op een koudenet en worden zo gekoeld door grondwater.

Vijftien appartementen in het Janseniushof maken al gebruik van het koudenet. “Wij zijn de eerste in Vlaanderen die dit systeem ook effectief toepassen”, vertelt Erik Van Hoof, CEO van projectontwikkelaar Resiterra. “Dit wordt de komende jaren de nieuwe manier om je huiskamer op te warmen of af te koelen. Het is een stuk ecologischer dan vandaag het geval is.”

In september sluiten nog 25 woningen aan op het koudenet. Na de zomer moet het helemaal operationeel zijn voor alle 103 stadswoningen en appartementen in de Janseniuswijk.

Na de zomer moet het koudenet operationeel zijn voor alle stadswoningen en appartementen in de Janseniuswijk.

Foto Resiterra
  

Hoe werkt het?

Het netwerk koelt de woningen in de zomer af met gekoeld water dat wordt opgepompt uit de grond. Er komen geen fossiele brandstoffen aan te pas. Terwijl een klassieke airco gemiddeld 3,5 kilowattuur per dag verbruikt, wordt dit bij een koudenet tot nul herleid. Wel is er op een warme dag tot 600 liter water per uur nodig om de temperatuur in huis te laten dalen. Maar het verbruikte grondwater wordt steeds opnieuw in de grond gepompt, zodat het water gerecupereerd wordt en het systeem kan blijven werken. In de winter gebruikt het netwerk hetzelfde grondwater om de woning op te warmen.

Bron: De Standaard

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/koeling/na-het-warmtenet-nu-ook-het-koudenet-zo-blijft-het-lekker-fris-in-deze-huizen/