livios logo

Hoe koudegevoel in nieuwe woning oplossen?

Vraag

In bijlage een foto van onze woning die misschien een idee kan geven van de situatie

In bijlage een foto van onze woning die misschien een idee kan geven van de situatie

We wonen in een nieuwbouwwoning sinds 1 juli 2018, gebouwd met architect en afzonderlijke aannemers. Het betreft een moderne woning met veel ramen. De woning is geïsoleerd volgens de laatste normen: muren 17 cm, dak 20 cm, vloer 12 cm PUR. De ramen bestaan uit aluminium met supergeïsoleerd glas. De vloerverwarming wordt aangevoerd door een geothermische warmtepomp.

We hebben één groot probleem: koude luchtverplaatsingen. Overdag, wanneer de zon schijnt, hebben wij daar geen last van. Zodra de zon ondergaat, beginnen die vervelende koude luchtverplaatsingen in onze alleenstaande woning. We beschikken eveneens over ventilatiesysteem D. Alles zou perfect in orde moeten zijn en toch heb ik steeds last van dat vervelende tochtgevoel.

Alles in onze woning voelt dan koud aan, de meubels, muren, ramen. Alles wat ik aanraak, is koud, alleen wanneer de zon weg is. Elke binnendeur die opengaat en elke menselijke beweging in huis veroorzaken die koude luchtverplaatsingen. De verwarming aanzetten lijkt nutteloos, want dat maakt het probleem duidelijker. Ik begin dan te zweten en heb dan koud tegelijk door die koude luchtstromen die altijd aanwezig blijven. Dit werkt vreselijk op mijn humeur. Ik dacht dat een nieuwbouwwoning, gebouwd met de beste technieken, comfort zou brengen. Maar dit is het niet. Ik ben ten einde raad en wil een oplossing.

Antwoord

Volgens architect Eric Houben kan het probleem alleen te wijten zijn aan een te grote luchtverplaatsing in de woning. "De EPB-verslaggever kan een ventilatiemeting laten uitvoeren, desgevallend de debieten en/of de ventielen wat aanpassen. Of misschien zijn er toch ergens grote luchtlekken, dan kan een luchtdichtheidstest zeker verheldering brengen."

Meer beantwoorde vragen over Koeling

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/koeling/vraag/34175/hoe-koudegevoel-in-nieuwe-woning-oplossen/