livios logo

Is warmtepomp interessant voor verwarming en koeling?

Vraag

Ik vraag me af of het nuttig en betaalbaar is om een lucht-luchtwarmtepomp te installeren die onze living extra koelt of verwarmt bij zeer lage of hoge temperaturen. De living loopt tot onder het dak, en terwijl het boven snel warm is in de winter, en te warm in de zomer, duurt het lang voor het beneden in de living aangenaam warm is. Daarbij moet de thermostaat van de verwarming (met condenserende gasketel) zeker op 22° staan. Er is hoogrendementsglas, het dak is goed geïsoleerd en de spouw is na-geïsoleerd.

Ik heb al bij verschillende installateurs geïnformeerd, maar ze prijzen altijd hun merk of systeem aan. Is er een instantie, of zijn er energiespecialisten, die objectieve informatie hierrond verschaffen?

Antwoord

Een lucht-luchtwarmtepomp kan een hulpmiddel zijn om je woonkamer te koelen, maar op vlak van verwarming zal ze weinig meerwaarde bieden. Een lucht-luchtwarmtepomp zorgt weliswaar voor een snelle opwarming, maar ze verwarmt bijna uitsluitend door het verplaatsen van lucht die ook snel zal stijgen en boven warmte opstapelt die je niet nodig hebt.

Met stralingsverwarming, zoals vloer- en wandverwarming, veroorzaak je weinig luchtbeweging. Hierdoor is het beneden in je woonkamer warm, terwijl het boven frisser blijft. De installatie hiervan vraagt wel een ingrijpende renovatie.

Beantwoord door: Inge Pauwels, Dialoog vzw

Dialoog informeert over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen door vorming, advies en publicaties. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Koeling

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/koeling/vraag/34277/is-warmtepomp-interessant-voor-verwarming-en-koeling/