livios logo

Kan ik koelen met wandverwarming?

Vraag

Wij vragen ons af of je met wandverwarming ook kunt koelen in de zomer. We wonen volgend jaar in een heel goed geïsoleerd houten huis in Oosterwold. Mensen met hetzelfde huis vertelden ons dat het nog flink warm was in de zomer. Wij zijn beiden wat ouder dus koeling in de zomer is belangrijk voor ons. Een aparte airco lijkt ons niks.

We stellen ons een lucht-waterwarmtepomp met wandverwarming voor en de pomp wordt gevoed met 16 zonnepanelen. Kan dit systeem voldoende zijn voor verwarming en sanitair warm water het jaar rond?

Antwoord

Koelen met wandverwarming kan inderdaad, net zoals je intuïtief al aanvoelt door koel water doorheen die buisjes te laten lopen. Maar hier zijn wel enkele bemerkingen bij:

  • Koelen via de wand is een beetje minder efficiënt dan koelen via het plafond.
  • De temperatuur van de vloeistof kan niet te laag worden, want anders krijg je condensatie op de wand. Als je in de zomer een fles drank uit de koelkast neemt, zie je bijna onmiddellijk dat daar heel wat condensatie op optreedt. Moest je de wand even sterk koelen, zou je net hetzelfde krijgen. Als vuistregel kan je ervan uitgaan dat de temperatuur van het koele water niet onder de 16°C komt. Dit beperkt het beschikbare koelvermogen. 

Verder is jouw vraag vooral een vraag naar dimensionering van het systeem. Daarbij kan een professioneel je zeker helpen. Of je met PV panelen voldoende elektriciteit maakt in de winter om de woning te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien, wordt moeilijk vrees ik. Je zal waarschijnlijk vooral elektriciteit van het net afnemen in de winter, en vooral elektriciteit op het net zetten in de zomer. Maar ook dit is een dimensioneringsvraag. 

Tot slot wil ik ook zeker nog het nut meegeven van externe zonwering voor de zomer. Extern, zodat je de warmte buitenhoudt. Op het zuiden kies je daarbij best voor een horizontale zonwering: de zon staat op het zuiden immers hoog, en dan kan je doorheen het raam nog steeds naar buiten kijken. Dit kan zelfs iets permanent zijn. In de winter schijnt de zon dan onder de zonwering door om de woning gratis bij te verwarmen. Op het oosten en zeker ook het westen gebruik je een best verticale zonwering, en deze is best variabel. Daar staat de zon ’s morgens en ’s avonds immers laag. En je zou het misschien niet verwachten, maar in de zomer komt er doorheen een raam op oost of west meer warmte binnen dan op het zuiden, net omdat de zon dan veel lager staat. Dus hier is zonwering erg nuttig.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/koeling/vraag/35550/kan-ik-koelen-met-wandverwarming/